VIDEO Câte 5 mii de sandvișuri pe zi, apă, ceai și cazare: Cum Moldova îi întâmpină pe cei 30 de mii de pelerini din Israel
Full Article 3 minutes read

VIDEO Câte 5 mii de sandvișuri pe zi, apă, ceai și cazare: Cum Moldova îi întâmpină pe cei 30 de mii de pelerini din Israel

Din 11 septembrie, Moldova va deveni pentru prima dată un hub internațional pentru pelerinii evrei din întreaga lume. Aproximativ 30 de mii de hasidimi vor tranzita Moldova pentru a ajunge în orașul ucrainean Uman. Moldova se pregătește cu atenție pentru sosirea pelerinilor. Voluntarii Agudath Israel, de exemplu, pregătesc 5 mii de sandvișuri cușer pe zi pentru vizitatori.

Întâmpinarea pelerinilor în Moldova și organizarea activităților cu această ocazie au fost preluate de Guvern, în comun cu organizația Agudath Israel din Moldova. Pelerinilor li se va asigura transportul, cazare temporară, dacă este necesar, și alte servicii logistice, se menționează într-un comunicat emis de Agudath Israel.

Tot în Moldova, hasidimii vor fi tratați cu sandvișuri cușer. Agudath Israel anunță că a selectat cei mai buni furnizori de ingrediente, testând personal toate ingredientele pentru a se asigura că îndeplinesc pe deplin toate cerințele cașrut –  reguli care stabilesc care alimente pot fi consumate și care trebuie evitat. Chiflele în sine au fost comandate de la oameni care au certificate cușer.

În plus, la punctul de control Palanca și la aeroport, voluntarii vor trata pelerinii care sosesc cu ceai/cafea fierbinte și dulciuri cușer.

Primii hasidimi vor ajunge în Moldova în seara zilei de 11 septembrie. Pe aeroportul din Chișinău li se va asigura apă pentru spălarea mâinilor, cazare temporară pentru odihnă și transport în Ucraina. Aproximativ 2 mii de autobuze vor transporta pelerini. Transportul a fost asigurat de partea ucraineană.

Detalii despre cum sunt întâmpinați hasidimii în Moldova veți găsi în reportajul NM, care va fi publicat în viitorul apropiat.

***

Aproximativ 30 mii de cetățeni ai Israelului vor ajunge în Ucraina, tranzitând Republica Moldova. Anunțul a fost făcut pe 8 august de miniștrii afacerilor externe ai Moldovei și Israelului. Potrivit lui Nicu Popescu, cetățenii israelieni intenționează să ajungă la un festival care va avea loc în orașul ucrainean Uman. Ministrul din Israel a numit „operațiune majoră” tranzitul prin Moldova a cetățenilor țării sale și a declarat că „poate contribui la economia Republicii Moldova”.

De menționat în acest context că reprezentanții Aeroportului Chișinău au îndemnat pasagerii curselor aeriene să se prezinte cu rezervă de timp la aerogară, începând cu 11 septembrie. La fel, începând cu ziua de astăzi, accesul în aerogară este strict pentru personal și pasageri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: