(VIDEO) Ceban insistă că urmează deconectarea apei în capitală: începând cu Centru, Botanica și Telecentru
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Ceban insistă că urmează deconectarea apei în capitală: începând cu Centru, Botanica și Telecentru

Primarul capitalei Ion Ceban insistă că urmează deconectări de apă. Potrivit edilului, acestea vor începe din sectorul Botanica și cartierul Telecentru al Chișinăului. Asta cu toate că, potrivit Premier Energy, din cauza datoriilor a fost deconectat doar blocul administrativ al SA „Apă-Canal Chișinău”, nefiind afectat în niciun mod procesul tehnologic de funcționare a sistemelor de apeduct, canalizare și furnizare a agentului termic.

„Avem o problemă enormă pe sectorul Centru, mă refer la țeava de 1200, care este afectată în rezultatul acestor deconectări și a imposibilității de a gestiona procesul propriu-zis. La fel, urmează Botanica și Telecentru urmează să fie deconectate pentru a stabiliza gravitațional mecanismele de funcționare”, a declarat Ceban.

Edilul cere guvernului să convoace, de urgență, în ședință Comisia Situații Excepționale (CSE) și să aloce banii necesari sau să interzică Premier Energy deconectarea Apă-Canal.

Amintim că primarul Ion Ceban a îndemnat chișinăuienii să facă rezerve de apă, întrucât în jurul orei 18:00 ar urma să apară probleme cu furnizarea. Într-un comunicat de presă, întreprinderea Premier Energy a menționat că nu va fi afectată funcționarea apeductului, canalizării și agentului termic.

Amintim că datoria Apă-Canal față de Premier Energy se ridică la circa 68 mln de lei. Primarul Ion Ceban a cerut de mai multe ori Guvernului achitarea datoriei „Apă-Canal”. Premierul Natalia Gavrilița a declarat că problema este responsabilitatea primăriei și a adăugat că va avea loc o inspecție financiară, pentru a vedea cauza acumulării datoriilor.

De menționat că, pe 11 ianuarie,  Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) a majorat tarifele. Consumatorii casnici achită pentru apă și canalizare un tarif în mărime de 15,30 lei/m3 (+4,61 lei/m3 față de tariful în vigoare).

Anterior, locuitorii capitalei achitau pentru serviciile de apă 8 lei și 65 de bani, iar pentru cele de canalizare 2 lei și 4 bani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: