VIDEO Cinci cetățeni străini, la muncă în Moldova: au rămas fără salarii și cu pașapoarte sechestrate
Full Article 3 minutes read

VIDEO Cinci cetățeni străini, la muncă în Moldova: au rămas fără salarii și cu pașapoarte sechestrate

Un bărbat de 49 de ani din municipiul Chișinău ar fi exploatat prin muncă cinci persoane din Uzbekistan. Bănuitul le-ar fi promis persoanelor oferte de muncă bine plătite pe teritoriul unei întreprinderi din Criuleni. Într-un final, cetățenii străini au rămas fără salarii, cât și cu pașapoartele sechestrate. 

Oamenii legii spun că bărbatul de 49 de ani a fost reținut.

Exploatarea celor cinci persoane din Uzbekistan ar fi avut loc în februarie-aprilie 2022. Victimele sunt patru bărbați cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani și o femeie de 45 ani.

Bănuitul a aflat de cele cinci persoane, care se aflau în căutarea unor oferte de muncă, de la persoane terțe din raionul Criuleni. Prin urmare, el a discutat cu aceștia prin internet și le-a promis oferte de muncă bine plătite, cu achitarea biletelor de călătorie cu avionul din contul întreprinderii angajatoare.

Întreprinderea desfășura activitate agricolă, precum și confecționa unele produse metalurgice, iar bănuitul este unul din factorii de decizie din cadrul acesteia.

Potrivit poliției, călătoria a fost achitată din contul angajatorului, însă ulterior acesta le-a cerut persoanelor să muncească în contul cheltuielilor de călătorie, iar în acest scop i-a deposedat de pașapoartele de călătorie.

„Acesta anterior le luase pașapoartele sub pretextul fals că ar urma să le legalizeze munca în Moldova. Iar atunci când aceștia au refuzat să mai muncească și au hotărât să plece, angajatorul le-a cerut câte 4000-7000 lei de la fiecare, în funcție de volumul muncii prestate, astfel calculând-le restanța din datoria inventată”, comunică Poliția. 

Munca prestată de victime ținea de domeniul agricol, precum și de confecționarea unor produse metalurgice – fără echiparea lor corespunzătoare și cu încălcarea tuturor măsurilor de protecție.

 

Cazarea le era asigurată în condiții inadecvate, în incinta întreprinderii, iar hrana o primeau din contul salariului promis, comunică Poliția.

Oamenii legii mai spun că în vara acestui an, un martor a sesizat Centrul pentru combaterea traficului de persoane despre caz. Astfel a fost pornit un dosar penal.

Totodată, oamenii legii au descins cu percheziții la domiciliul, în automobilul bănuitului din municipiul Chișinău, cât și pe teritoriul întreprinderii din raionul Criuleni.

Poliția spune că au fost confirmate condițiile de trai și de muncă mizerabile ale victimelor. Totodată au fost găsite bagaje ascunse ce aparțin altor victime (cetățeni străini), la moment neidentificate. Ulterior, victimele au beneficiat de serviciile unui centru de plasament, unde le-a fost acordată asistență juridica psihologică și medicală.

După reținerea bănuitului, procurorii PCCOCS i-au prezentat învinuirea și solicită plasarea acestuia în arest preventiv pentru 30 de zile. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: