euroradio.fm

VIDEO Copii din Moldova, blocați de 24 de ore la frontiera Belarus-Lituania. MAE explică: transportatorul nu are licență

Un autocar cu copii din Republica Moldova, timp de o zi, nu este lăsat să iasă din Belarus. Minorii, care fac parte dintr-un ansamblu muzical, au susținut concerte în ultima săptămână în Polonia și Belarus. Autocarul ar fi încercat să iasă din Belarus inclusiv prin Lituania, însă țara nu le-a permis accesul. Precizările au fost făcute de liderul ansamblului. Autoritățile de la Chișinău au declarat că în condițiile ordonanței guvernului lituanian cu privire la regimul de trecere a frontierei „trecerea autocarului nu a fost autorizată din cauza lipsei de licență a transportatorului”. În același timp, Chișinăul a menționat că se angajează pentru a asigura trecerea frontierei fără întârzieri. 

Noi timp de o zi încercăm să ieșim din Belarus. (…) Inițial, noi am încercat să ieșim din Brest în direcția Poloniei. Polonia nu ne-a permis. Există o lege despre care nimeni nu o știe la noi în țară, că noi nu putem ca pasageri în tranzit… pentru că noi nu suntem un autocar de cursă. Nu putem ieși din Belarus. Ambasada noastră ne-a recomandat să mergem prin Lituania, că aici este posibil. Iată noi ne întoarcem de la granița cu Lituania, care ne întoarce înapoi în Belarus. Nu putem să ne întoarcem în Moldova nicicum. (…) Copiii vor la veceu, pe nimeni nu îi lasă. Doar la granița asta am stat 5 ore, chiar mai mult”, a spus liderul grupului Natalia Barabanșikova, într-un video pe rețelele de socializare.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău au declarat că au intervenit și că „în condițiile ordonanței guvernului lituanian cu privire la regimul de trecere a frontierei, trecerea autocarului nu a fost autorizată din cauza lipsei de licență a transportatorului”.

Ambasada Republicii Moldova din Vilnius este în contact permanent cu autoritățile de frontieră pentru a facilita o soluționare rapidă a situației și a obține autorizația necesară în cel mai scurt timp posibil. Siguranța cetățenilor noștri este o preocupare centrală și ne angajăm să le asigurăm trecerea frontierei fără întârzieri. MAE recomandă tuturor cetățenilor să se asigure, înainte de orice călătorie, de validitatea actelor personale, dar și de faptul că transportatorul ales este autorizat și respectă toate normele de siguranță și legalitate”, au comunicat reprezentanții Chișinăului.

UPDATE: Copiilor din Moldova, blocați la frontiera Belarus-Lituania, li s-a permis să-și continue drumul spre casă. Precizările au fost făcute de reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Guțul, tot mai aproape de a-și afla sentința în cazul finanțării ilegale a ex-Partidului „ȘOR”. Ședință de judecată cu protest

La Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a început o nouă ședință în dosarul finanțării ilegale a ex-Partidului „ȘOR” în care sunt învinuite bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, și fosta secretară a Oficiului Central al formațiunii, Svetlana Popan. Aceasta se desfășoară pe fundalul unei manifestații a simpatizanților oligarhului fugar Ilan Șor, lider al ex-Partidului „ȘOR”, care protestează față de procesul împotriva celor două inculpate.

În cadrul acestei ședințe de judecată urmează să aibă loc pledoariile judiciare, iar procurorul de caz va anunța ce sentință cere pentru cele două inculpate. Astfel, examinarea cauzei penale se apropie de final și la următoarea ședință ar putea fi pronunțată o decizie.

Tradițional, ședința de judecată se desfășoară pe fundalul unui protest organizat de exponenții lui Șor. Zeci de oameni se află în față judecătoriei, unde afișează pancarte cu mesaje precum „Găgăuzia și-a ales bașcanul. Respectați alegerea poporului”, „PAS – partidul represiunii” și „Acuzațiile false – o crimă împotriva justiției”. Manifestanții au mai putut fi auziți scandând „Vrem justiție corectă”.

Iurii Vitneanskii, unul din fruntașii Blocului „Victorie” – controlat de Ilan Șor – a declarat în timpul acțiunii de protest că dosarul în care figurează Guțul ar fi o încercare a formațiunii de guvernământ PAS de a demonstra că cei care i se împotrivesc „vor fi pedepsiți”.

Amintim că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că a finalizat urmărirea penală și a trimis în instanță cauza împotriva guvernatoarei Găgăuziei, Evghenia Guțul. Potrivit PA, Evghenia Guțul, activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR”, a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022. De asemenea, Evghenia Guțul este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate Guțul a acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva șefei oficiului principal al ex-Partidului „ȘOR”, Svetlana Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare au fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: