VIDEO Cu mitraliera, sub supravegherea soldaților. Cum decurg așa zisele referendumuri în regiunile ocupate ale Ucrainei
Full Article 3 minutes read

VIDEO Cu mitraliera, sub supravegherea soldaților. Cum decurg așa zisele referendumuri în regiunile ocupate ale Ucrainei

Cu mitraliera, sub supravegherea strictă a soldaților – așa decurge așa zisul referendum de aderare la Rusia, organizat la Zaporojie, regiune a Ucrainei ocupată la moment de ruși. Imagini video în acest sens au fost publicate pe mai multe canale ucrainești, scrie Ukrainskaia Pravda.  

Potrivit sursei citate, pe canalele de Telegram ucrainești au apărut videoclipuri care arată cum ocupanții ruși se plimbă înarmați prin apartamente pentru „a forța” oamenii să participe la așa zisele referendumuri organizate de separatiștii din republicile Donețk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

„În videoclip vedem cum trei colaboratori, însoțiți de doi militari înarmați, care aduc „lumea rusă” chiar în apartamente. Evident, Energodarul ucrainean nu este mulțumit de astfel de „oaspeți”. Străzi goale. Apartamente închise”, a scris primarul Energodarului Dmitri Orlov pe canalul său de Telegram.

În același timp, presa ucraineană scrie despre informații care vin de la locuitorii regiunii care nu ar fi fost acasă atunci când așa zisă comisie s-a prezentat la ușa lor. „Oamenii povestesc cum un militar rus înarmat a înțepat o bucată de hârtie cu botul unei mitraliere și a arătat exact unde să pună o bifă”, scrie sursa citată.

Jurnaliștii ruși au discutat cu locuitorii orașului ocupat Vasilievka, care au spus că în oraș există deja deținuți care au încercat să se opună referendumului sau să pună „bifa greșită”.

„Singura modalitate de a nu participa la toate acestea este să nu le deschizi ușa. Au venit deja la mine, au bătut mult timp și persistent, dar nu am deschis. Stau liniștit la mine acasă, prefăcându-se că nu este nimeni acolo”, a spus unul dintre locuitori.

Precizăm că în regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, ocupate de forțele ruse, a început vineri, 23 septembrie, votarea la referendumurile pentru unirea cu Rusia, care va dura până marți, 27 septembrie.

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că decizia ulterioară privind anexarea acestor regiuni, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei, va fi una rapidă.

Între timp, președintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite „vor lucra cu aliații şi partenerii pentru a impune Rusiei măsuri economice suplimentare rapide şi severe” dacă Moscova va anexa teritorii din Ucraina.

„Referendumurile Rusiei sunt un simulacru, un pretext fals pentru a încerca să anexeze cu forța părți ale Ucrainei”, a denunțat președintele american, care a adoptat deja mai multe seturi de sancțiuni economice şi financiare împotriva regimului Putin.

Așa zisele referendumuri au fost criticate și de autoritățile de la Chișinău, care au condamnat ferm planul lui Putin de a-și anexa noi teritorii. Prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul de Externe Nicu Popescu au reafirmat recent, în acest context, sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: