(VIDEO) De ce Moldova utilizează gazul procurat cu $1200, dar nu cel cumpărat mai ieftin? Spînu: „E matematică”
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) De ce Moldova utilizează gazul procurat cu $1200, dar nu cel cumpărat mai ieftin? Spînu: „E matematică”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că nu este important care gaze vor fi utilizate acum, cele procurate cu 1200 dolari sau cele cu 600, întrucât consumatorii achită un tarif mediu pentru acestea. Vicepremierul informează că dacă prețul pentru cetățeni va fi scăzut acum, când gazul costă mai puțin pe piață, ulterior acesta ar putea să crească și respectiv să se majoreze mult mai mult și tarifele. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova. 

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale informează că pentru luna februarie se așteaptă ca prețul pe piaţa gazelor naturale să crească.

„Trebuie să înțelegem, că traderii sau cei care vând gazul, la fel nu vor să-l vândă ieftin, așteaptă ca prețul să crească. Și dacă ne uităm la temperaturile de afară, în februarie se așteaptă temperaturi mai joase. Și cumva, pe piață este o așteptare, că prețul gazului va crește în luna respectivă”, a declarat vicepremierul.

Andrei Spînu informează că la momentul actual nu se găsesc cantități de gaz suficiente, însă Moldova are stocul necesar suplinit.

„Pe piaţă, la momentul actual, nu poți găsi foarte mult gaz în cantitățile care să fie suficiente. Noi am cumpărat din cele 300 de milioane de la BERD, acea cantitate necesară, prin peste 100 de licitații, începute încă în octombrie și finalizate în ianuarie. Ne-a luat 2 luni și ceva ca să putem să cumpărăm acest gaz. La fiecare licitație cumpărăm 5 milioane de metri cubi, 2 milioane de metri cubi. Au fost câteva zile în care am reușit să cumpărăm un pic mai mult, pentru că nu găseam pe piață acel gaz. Și permanent încercăm să găsim cel mai bun preț”, a precizat Andrei Spînu.

Amintim că până la 100 milioane m3 de gaze naturale au fost achiziționate de SA „Energocom” și vândute SA „Moldovagaz”, la un preț preliminar de 1108,61 dolari per 1000 m3. Măsura este necesară pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, în contextul în care concernul rus „Gazprom” a redus substanțial volumul de gaze livrat țării noastre. O decizie în acest sens a fost luată de către Comisie Situații Excepționale (CSE) pe 16 decembrie.

SA Energocom a procurat gaze pentru stocare, valorificând împrumutul de 300 de milioane de euro acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Întreprinderea informează că volumul de gaze naturale procurat este suficient pentru ca Republica Moldova, malul drept al râului Nistru, să treacă de sezonul de iarnă.

În decembrie, Andrei Spînu a anunțat că SA „Energocom” a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES (Centrală de la Cuciurgan) pentru luna decembrie. SA „Moldovagaz” va livra 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi malului stâng, inclusiv MGRES (Centrală de la Cuciurgan). Cât despre cantitatea de energie electrică procurată de la MGRES, pentru decembrie, aceasta va constitui aproximativ 204 mii MW, la un preț de 73 de dolari.

Energia electrică din Transnistria acoperă aproximativ 60% din necesarul de energie electrică din Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: