VIDEO „De ce să candidez îmi permite, dar să votez nu?” Candidatul PACE la șefia Chișinăului s-a plâns că nu-și poate exprima votul
Full Article 3 minutes read

VIDEO „De ce să candidez îmi permite, dar să votez nu?” Candidatul PACE la șefia Chișinăului s-a plâns că nu-și poate exprima votul

Candidatul Partidului Acasă Construim Europa (PACE) – condus de Gheorghe Cavcaliuc – la funcția de primar al municipiului Chișinău Constantin Butucel s-a plâns că nu a fost lăsat să voteze pe 5 noiembrie. Reprezentanții secției de votare i-au amintit că la scrutin pot vota doar alegătorii care au domiciliu sau reședința temporară în unitatea administrativ-teritorială respectivă, înregistrate cu mai mult de 3 luni până la data primului tur de scrutin. „De ce să candidez îmi permite, dar să votez nu-mi permite?”, a întrebat Butucel. „Urmează la CEC să întrebați”, au reacționat reprezentanții secției de votare. 

Nouă nu ni se permite să votăm, deoarece legile în Republica Moldova se schimbă peste noapte”, a comunicat Butucel, în fața unei secții de vot.

În reacție, reprezentanții secției de votare l-au informat pe Butucel că la alegerea consiliului local și a primarului pot participa doar alegătorii care au domiciliu sau reședința temporară în unitatea administrativ-teritorială respectivă, înregistrate cu mai mult de 3 luni până la data primului tur de scrutin.

Dumneavoastră în calitate de alegător, trebuie să respectați ca și toată lumea…”, a continuat o reprezentantă a secției de vot. „De ce să candidez îmi permite, dar să votez nu-mi permite?”, a intervenit Butucel. „Urmează la CEC să întrebați”, au reacționat reprezentanții secției de votare.

Uitați-vă ne permite să candidăm, dar nu ne permite să votăm. (…) Este viză de reședință, locuim aici pe loc. (…) Îmi pare rău, persoanele din diasporă au contribuit foarte mult ca regimul PAS să ajungă la guvernare. Eu personal am votat Maia Sandu. (…) Acum am revenit în Republica Moldova, să contribui, să construim acasă la noi Europa”, a conchis Butucel.

În septembrie curent, Constantin Butucel susținea că a revenit recent în Republica Moldova, după 12 ani petrecuți în Regatul Țărilor de Jos, pentru că „îi pasă”. Candidatul PACE la funcția de primar al capitalei spunea că își propune să dezvolte capitala din această funcție, așa cum își dorește fiecare cetățean.

***

Astăzi, 5 noiembrie 2023, în Republica Moldova se desfășoară alegeri locale generale în orașe (inclusiv în municipiile Chișinău și Bălți), sate (comune) și raioane, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender. În cadrul acestui scrutin vor fi aleși pentru un mandat de patru ani reprezentanții administrației publice locale, respectiv 898 de primari și 11 058 de consilieri locali (raionali, municipali, orășenești, comunale și sătești). Pentru a fi validate, la alegeri trebuie să participe cel puțin 1/4 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din fiecare circumscripție. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și se închid la ora 21:00.

Potrivit Codului electoral, la alegerea consiliului local și a primarului pot participa doar alegătorii care au domiciliu sau reședința temporară în unitatea administrativ-teritorială respectivă, înregistrate cu mai mult de 3 luni până la data primului tur de scrutin. În Codul Electoral anterior nu exista o astfel de prevedere. Obligativitatea inclusă a intrat în vigoare în data de 1 ianuarie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: