VIDEO Detalii despre nota de protest, înmânată de MAE-ul rus reprezentantului Ambasadei Moldovei, după expulzarea șefului Sputnik
Full Article 3 minutes read

VIDEO Detalii despre nota de protest, înmânată de MAE-ul rus reprezentantului Ambasadei Moldovei, după expulzarea șefului Sputnik

Ministerul de Externe al Rusiei și-a exprimat „un puternic protest” în legătură cu decizia Chișinăului de a-l expulza pe directorul Sputnik Moldova, cetățeanul rus Vitalii Denisov. Însărcinatul cu afaceri al Republicii Moldova la Moscova Sergiu Goncerenco, chemat la Ministerul rus de Externe, a fost informat că „pasul neprietenos al autorităților moldovenești nu va rămâne fără un răspuns adecvat din partea Rusiei”. 

Moscova a numit expulzarea lui Denisov o „decizie nefondată și provocatoare”.

Pe 13 septembrie, la Ministerul de Externe al Rusiei a fost chemat însărcinatul cu Afaceri al Republicii Moldova în Federația Rusă S. Goncerenco, căruia i s-a exprimat un puternic protest în legătură cu decizia nefondată și provocatoare a autorităților moldovenești de a-l expulza din țară pe șeful agenției de presă Sputnik Moldova V.A. Denisov”, a comunicat Ministerul de Externe al Rusiei, pe 14 septembrie.

Instituția rusă a menționat că lui Goncerenco i s-a declarat că „partea rusă consideră acest pas parte a campaniei anti-ruse, lansate de oficialii de la Chișinău”.

S-a cerut părții moldovenești să înceteze persecuția cu motivație politică a resurselor mass-media și să respecte obligațiile internaționale în domeniul libertății de exprimare și mass-media și al asigurării drepturilor jurnaliștilor. Un alt pas neprietenos al autorităților moldovenești nu va rămâne fără un răspuns adecvat din partea Rusiei”, a conchis Ministerul de Externe al Rusiei.

Directorul Sputnik Moldova, cetățeanul rus Vitalii Denisov, a fost expulzat din țara noastră și declarat «persoană indezirabilă» pentru 10 ani. Potrivit portalului pro-Kremlin, „acasă la Denisov au venit angajații Inspectoratului General pentru Migrație, care l-au urcat într-o mașină și l-au dus la aeroport, fără să îl lase să își adune lucrurile personale și să-și ia cu el animalele de companie”. Inspectoratul a anunțat ulterior că decizia privind expulzarea lui Denisov a fost motivată de faptul că acesta a comis ingerințe în treburile interne ale țării, prezentând pericol pentru securitatea informațională a Moldovei.

Guvernul a adăugat că prin deportarea șefului Sputnik, cetățenii Moldovei sunt mai protejați de fake-uri, dezinformarea și propaganda răspândită de agenția pro-Kremlin.

MAE-ul Rusiei a calificat, în ajun, decizia Chișinăului drept „continuarea epurării spațiului informațional moldovenesc”, care ar fi început cu închiderea posturilor de televiziune rusești, interdicția de intrare în țară a observatorilor și politologilor ruși: „Ei nu înțeleg ce înseamnă libertatea cuvântului, drepturile și libertățile jurnaliștilor”.

A criticat expulzarea jurnalistului rus și opoziția moldovenească. PCRM consideră că autoritățile nu au prezentat argumente și justificări convingătoare. Comuniștii mai cred că motivul deportării ar fi „frica față de sursele de informare necontrolate de regim”.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Lilian Carp a declarat că Sputnik Moldova, al căruia director a fost expulzat din țara noastră, ocolea interdicțiile Serviciului de Informații și Securitate, care „în nenumărate rânduri tot bloca activitatea acestei surse de dezinformare”. Decizia de a-l expulza pe Denisov, a adăugat Carp, este o oportunitate pentru unii politicieni de la Chișinău dar și pentru guvernare. În cazul primilor – „să-și prezinte loialitatea față de stăpânii lor de la Kremlin”, în cazul guvernării – „să vedem de fapt cine sunt ei”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: