(VIDEO) Ex-antreprenorul Adrian Nichifor, condamnat la 17 ani de închisoare pentru omor, rămâne după gratii
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Ex-antreprenorul Adrian Nichifor, condamnat la 17 ani de închisoare pentru omor, rămâne după gratii

Fostul om de afaceri Adrian Nichifor (Lupei după căsătorie n.r.), condamnat în 2011 la 17 ani de închisoare pentru omorul fratelui fostului şef al poliţiei din Nisporeni, rămâne în continuare după gratii. Decizia irevocabilă a fost pronunțată astăzi de Curtea de Apel Bălți. Judecătorii au respins cererea lui Adrian Nichifor, cu privire la aplicarea actului de amnistie, scrie NordNews.

„Se dispune în continuare executarea pedepsei neexecutate care a fost stabilită condamnatului Lupei-Nichifor Adrian Leonid, anul nașterii 12 aprilie, 1974, prin încheierea Judecătoriei Buiucani, municipiului Chișinău, din 24 aprilie 2019, sub formă de închisoare de 17 ani și 6 luni. Decizia este irevocabilă, semnăturile sunt prezente”.

Avocatul învinuitului, Ilie Gâlcă, a declarat că va ataca decizia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

„Toate demersurile apărării care au fost înaintate au fost abuziv respinse. Cauza a fost examinată fulgerător, cu o viteză de neconceput pentru sistemul judecătoresc al Republicii Moldova. Este un dosar politic, este influența politicului aici sută la sută”, a declarat Ilie Gîlcă, avocat.

Adrian Nichifor era cât pe ce să revină acasă. Acesta a fost eliberat înainte de termen pe data de 20 decembrie a anului trecut, după ce magistrații Judecătoriei Soroca au admis cererea înaintată de unul dintre avocații acestuia în legătură cu aplicarea amnistiei. Astfel, lui Nichifor i-a fost redusă pedeapsa de închisoare cu 3,5 ani. Doar că în aceeași zi, Adrian Nichifor a fost reținut într-un dosar de corupere activă.

Acesta i-ar fi promis psihologului de la Penitenciarul nr.15 o recompensă de până la 5000 de euro ca să-i atribuie calificativul „mediu” al riscului de recidivă pentru că avea deja calificativul „ridicat” și nu putea spera la amnistie.

„El se deține pe alt dosar, lui i-au mai intentat încă două cauze penale. Sfârșit eu nu văd, început este, dar sfârșit nu”, a adăugat avocatul.

***

Adrian Nichifor este învinuit de procurorii anticoruţie că i-ar fi promis o recompensă de la 3000 la 5000 de euro psihologului Tatiana Grecu de la Penitenciarul nr.15 ca să-i atribuie calificativul „mediu” al riscului de recidivă după ce i-a atibuit calificativul „ridicat”. Dosarul a fost trimis în instanţă în luna septembrie, iar prima şedinţă de judecată a fost programată pentru data de 26 ianuarie 2023, potrivit Anticorupţie.md.

În 2015, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, l-a condamnat pe Nichifor la 17 ani de puşcărie pe motiv că, în aprilie 2010, l-a împuşcat pe Iurie Pârlici, fratele fostului comisar al poliţiei din Nisporeni. Curtea de Apel Chişinău i-a tăiat 12 ani din pedeapsă. Ulterior, Curtea Supremă de Justiţie a întors dosarul la rejudecare şi i-a fost restabilită pedeapsa de 17 ani de închisoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: