Ex-antreprenorul Adrian Nichifor, condamnat la 17 ani de închisoare pentru omor, a fost eliberat din închisoare. Și reținut din nou
Full Article 3 minutes read

Ex-antreprenorul Adrian Nichifor, condamnat la 17 ani de închisoare pentru omor, a fost eliberat din închisoare. Și reținut din nou

Fostul om de afaceri Adrian Nichifor (Lupei după căsătorie n.r.), condamnat la 17 ani pentru omor, a fost eliberat pe 20 decembrie printr-o decizie a Judecătoriei Soroca prin care i-a fost aplicată amnistia pentru cei 4 ani şi 3 luni rămaşi până la ispăşirea pedepsei. Bărbatul nu a fost însă nicio clipă la libertate. La câteva ore după ce a fost pronunţată decizia, Nichifor a fost reţinut din nou pentru corupţie activă, scrie anticoruptie.md

Victoria Lupei, soţia condamnatului, a declarat pentru portalul Anticorupţie.md că a fost informată despre decizia luată de Judecătoria Soroca.

Femeia a precizat că cei din administraţia închisorii i-au spus că bărbatul a fost reţinut pentru tentativă de mituire a unui judecător. Iar nu demult a aflat că reţinerea soţului ei are legătură cu dosarul intentat pentru presupusa tentativă de mituire a unei angajate de la Penitenciarul nr.15.

Procurorul anticorupţie Roman Porubin a solicitat pe 21 decembrie magistratei Tatiana Bivol de la Judecătoria Chişinău, care gestionează dosarul de învinuire a lui Nichifor pentru corupţie activă, să elibereze mandat de arestare pe un termen de 30 de zile pe numele inculpatului, comunică sursa.

„La faza de urmărire penală, în privința inculpatului Lupei Adrian nu au fost aplicate careva măsuri procesuale de constrângere, din motiv că ultimul se afla în custodia statului în Penitenciarul nr.15 Cricova. Există riscul de a împiedica buna desfăşurare a justiției – este de menționat că există suspiciunea influențării martorilor oculari, declarațiile cărora pot constitui probe pertinente și de acuzare în cauza dată”, a argumentat procurorul necesitatea aplicării măsurii preventive.

Avocatul Ilie Gâlcă susţine că este un abuz din partea organelor de drept.

„Pe acest fapt am depus şi o plângere la avocatul poporului. Ca după aceasta psihologul închisorii să scrie denunţ că Nichifor i-a făcut promisiuni că îi va plăti pentru o caracteristică pozitivă. Este o provocare şi vom demonstra acest lucru”, a spus apărătorul.

***

Adrian Nichifor este învinuit de procurorii anticoruţie că i-ar fi promis o recompensă de la 3000 la 5000 de euro psihologului Tatiana Grecu de la Penitenciarul nr.15 ca să-i atribuie calificativul „mediu” al riscului de recidivă după ce i-a atibuit calificativul „ridicat”. Dosarul a fost trimis în instanţă în luna septembrie, iar prima şedinţă de judecată a fost programată pentru data de 26 ianuarie 2023, potrivit Anticorupţie.md.

În 2015, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, l-a condamnat pe Nichifor la 17 ani de puşcărie pe motiv că, în aprilie 2010, l-a împuşcat pe Iurie Pârlici, fratele fostului comisar al poliţiei din Nisporeni. Curtea de Apel Chişinău i-a tăiat 12 ani din pedeapsă. Ulterior, Curtea Supremă de Justiţie a întors dosarul la rejudecare şi i-a fost restabilită pedeapsa de 17 ani de închisoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: