VIDEO Guțul s-a alăturat protestului de la Judecătoria Comrat: „Voi apăra fiecare vot!”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Guțul s-a alăturat protestului de la Judecătoria Comrat: „Voi apăra fiecare vot!”

Guvernatoarea aleasă a Autonomiei Găgăuzia, Evghenia Guțul, s-a alăturat protestatarilor care manifestă în fața Judecătoriei Comrat împotriva descinderilor mascaților de la CNA. Guțul susține că poporul găgăuz și-a făcut alegerea și cheamă guvernarea să respecte alegerea acestora. „Voi apăra fiecare vot!”, a declarat ea în fața mulțimii. Intrarea în clădire este blocată de Poliție.

„Nu ne veți doborî. De partea noastră este adevărul, justiția și oamenii din Găgăuzia. Luați mâinile de pe Găgăuzia! (…) Vom apăra fiecare vot al alegătorilor. Găgăuzia și-a ales bașcanul. Noi ne-am făcut alegerea. (…) Găgăuzia m-a ales pe mine candidat la funcția de bașcan. Știm de ce se întâmplă acest haos. Vor să scuipe pe alegerea Găgăuziei și poporul găgăuz. Vor să ne nimicească, dar noi nu le vom permite. Suntem puternici!”, a declarat Guțul.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate, Adriana Vlas, a declarat că „organele de drept trebuie să își facă treaba”.

„PAS se va expune pe rezultatul şi legitmitatea scrutinului doar după ce vor fi clarificate toate aceste alegații de fraudă si corupție semnalate de autorități și va exista o decizie finală pe validarea alegerilor”, a precizat Vlas.

De menționat că oamenii legii au descins cu percheziții în seara zilei de azi în dosarul coruperii alegătorilor din Găgăuzia. CNA a anunțat că ridică listele alegătorilor care au votat pentru bașcanul Găgăuziei de la Judecătoria Comrat. Potrivit CNA, temei al acțiunii de ridicare constituie bănuiala rezonabilă privind includerea în listele alegătorilor a persoanelor decedate și aflate în afara țării și votarea din numele acestora.

Între timp, Adunarea Populară a Găgăuziei a anunțat că se întrunește într-o ședință specială, pentru a lua „decizii speciale”, iar simpatizanții lui Șor au ieșit în stradă. Aceștia scandează lozinci antiguvernamentale în fața sediului CEC din Comrat și cer oamenilor legii să pună capăt descinderilor.

Precizăm, în acest context, că CEC a Republicii Moldova a anunțat astăzi că a inițiat opt procese contravenționale pe faptele de finanțare ilegală a concurenților electorali care au primit donații de la persoane fizice cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege pentru donațiile în numerar, în cadrul alegerilor desfășurate în Unitatea Administrativ Teritorială Găgăuzia. Opt candidați la funcția de bașcan au primit, astfel, donații din partea persoanelor fizice, cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege, în valoare de aproape 1,5 milioane lei. Cele mai multe donații, adică aproape jumătate de milion de lei, a ajuns în contul Evgheniei Guțul, iar alte peste 440 de mii – pe contul lui Victor Petrov. Potrivit CEC, fiecare din cei 106 donatori, care sunt bănuiți de finanțarea ilegală, riscă să fie amendați.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: