VIDEO Simpatizanții lui Șor, nemulțumiți de descinderile mascaților la CEC-ul din Comrat: „De ce au venit oaspeți de la Chișinău?”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Simpatizanții lui Șor, nemulțumiți de descinderile mascaților la CEC-ul din Comrat: „De ce au venit oaspeți de la Chișinău?”

Manifestațiile antiguvernamentale ale Partidului „ȘOR” continuă, în aceste momente, la Comrat. Simpatizanții formațiunii politice au pichetat sediul Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Găgăuzia, în timp ce oamenii legii au descins cu percheziții în dosarul privind coruperea alegătorilor din Autonomie. „Luați-vă mâinile de pe Găgăuzia”, „Jos Maia Sandu”, „Jos dictatura” – scandează mulțimea.  

UPDATE 18:50: Președinta Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia a ieșit în fața mulțimii, care continuă să picheteze sediul autorității. Elena Covalenco a confirmat că oamenii legii ridică listele alegătorilor din turul II al alegerilor pentru funcția de bașcan. La protestul din Comrat a ajuns și deputatul Partidului „ȘOR” Vadim Fotescu. Acesta cere poliției să permită angajaților CEC să părăsească clădirea Comisiei.

„Totul se întâmplă în prezența mea. Sunt ridicate listele de către CNA în contextul dosarului penal deschis în 2022. La aceasta cauză au fost lipite și alte dosare, deschise în 2023. Vor ridica actele si vor pleca”, a declarat Covalenco în fața mulțimii.

„De ce au venit oaspeții din Chișinău? Vă rugăm să vă adunați oamenii și să plecați. (…) Poliția din Găgăuzia rămâne, iar cea din Chișinău – pleacă”.

„Trebuie să ne consolidam și să ne expunem poziția civică. Noi ne-am ales bașcanul și nimeni nu poate să ne spună ce e bine și ce e rău”.

„Vrem doar ca poliția din Chișinău să plece. Vorbiți cu șeful politiei. Nimeni nu are de gând sa fure de aici nimic”, au spus manifestanții.

De menționat că oamenii legii au descins cu percheziții în seara zilei de azi în dosarul coruperii alegătorilor din Găgăuzia. Informația a fost confirmată pentru NM de purtătoarea de cuvânt a CNA, Angela Starinschi, precum și de reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Găgăuzia. La scurt timp, Adunarea Populară a Găgăuziei a anunțat că se întrunește într-o ședință specială, cu începere de la ora 20:00. Anunțul a fost făcut de politicianul Mihail Vlah, într-un live de pe rețelele de socializare. Potrivit lui, în cadrul ședinței urmează a fi luate „decizii speciale”.

Precizăm, în acest context, că CEC a Republicii Moldova a anunțat astăzi că a inițiat opt procese contravenționale pe faptele de finanțare ilegală a concurenților electorali care au primit donații de la persoane fizice cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege pentru donațiile în numerar, în cadrul alegerilor desfășurate în Unitatea Administrativ Teritorială Găgăuzia. Opt candidați la funcția de bașcan au primit, astfel, donații din partea persoanelor fizice, cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege, în valoare de aproape 1,5 milioane lei. Cele mai multe donații, adică aproape jumătate de milion de lei, a ajuns în contul Evgheniei Guțul, iar alte peste 440 de mii – pe contul lui Victor Petrov. Potrivit CEC, fiecare din cei 106 donatori, care sunt bănuiți de finanțarea ilegală, riscă să fie amendați.

Amintim că oamenii legii au inițiat recent un dosar penal pe faptul coruperii alegătorilor din Găgăuzia de către Partidul „ȘOR” în favoarea Evgheniei Guțul. Reprezentanți din cadrul formațiunii sunt acuzați că ar fi oferit câte 15 mii lei pentru fiecare persoană care determina alte 30 de persoane să o voteze pe Guțul la funcția de bașcan. Mai târziu, Poliția a publicat probe video și audio care să demonstreze coruperea alegătorilor din autonomiei. Șor a negat, însă, acuzațiile și a calificat probele audio și video prezentate de procurori ca fiind „trucate”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: