VIDEO Haos în Kazahstan: Țara a rămas fără internet, iar clădirea administrativă din Almatî – incendiată
Full Article 2 minutes read

VIDEO Haos în Kazahstan: Țara a rămas fără internet, iar clădirea administrativă din Almatî – incendiată

Un grup de manifestanţi a pătruns în data de 5 ianuarie în clădirea principală a administraţiei din Almatî, capitala economică a Kazahstanului. De asemenea, potrivit imaginilor care circulă pe rețelele sociale, clădirea a fost incendiată.

Potrivit relatărilor unor jurnaliști, orașul Almatî, capitala economică a Kazahstanului este „aproape” sub controlul total al protestatarilor. Aceștia transmit că în oraș s-a instalat haosul, comunică digi24.ro.

Totodată, în Kazahstan a fost oprit internetul. De asemenea, cetățenii nu mai pot retrage bani de la ATM-uri.

Datele arată că se înregistrează peste 500 de răniți, dintre care 130 de femei, în urma protestelor din Almatî. De asemenea, 120 de mașini au fost distruse, dintre care 33 de ambulanțe și mașini ale pompierilor.

Protestele au început în data de 2 ianuarie, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GPL), în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî.

Amintim că preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a acceptat demisia guvernului condus de premierul Askar Mamin. Astfel, vicepremierul Alihan Smailov îşi va asuma rolul de premier interimar până la formarea unui nou cabinet. Guvernul a încercat într-o primă etapă, fără succes, să-i calmeze pe protestatari, promiţând o reducere a preţului la GPL, fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune, comparativ cu 120 de tenge la începutul anului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: