VIDEO Haos la prima ședință a Consiliului Municipal Chișinău din acest an. Ordinea de zi – aprobată după două ore
Full Article 4 minutes read

VIDEO Haos la prima ședință a Consiliului Municipal Chișinău din acest an. Ordinea de zi – aprobată după două ore

Consiliul Muncipal Chișinău (CMC) s-a întrunit pe 2 februarie în ședință – prima din acest an la care s-au adunat toate fracțiunile. Ordinea de zi a ședinței a fost aprobată cu greu, din cauza tensiunilor. Consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS au solicitat introducerea în ordinea de zi a mai multor inițiative, însă acestea nu au fost votate de consilierii Mișcării Alternative Naționale (MAN), Partidului „Renaștere” și Partidului Socialiștilor (PSRM). Până la urmă, fracțiunea PAS a convocat CMC în ședință extraordinară pe 8 februarie, în cadrul căreia ar urma să fie examinate inițiativele respinse.

Consiliul Municipal Chișinău a reușit să se întrunească astăzi în ședință extraordinară, după câteva tentative eșuate din lipsă de cvorum. La ședință participă și câțiva chișinăuieni, printre care părinți și asistenți personali. Oamenii au venit cu pancarte pe care sunt mesaje precum „„Singur Acasă” nu este pentru copilul meu” și „Vanea, unde-s banii?”.

De menționat că primarul municipiului Chișinău Ion Ceban nu participă la prima ședință CMC din acest an.

Ordinea de zi a fost adoptată doar după două ore, din cauza spiritelor încinse din sala de ședință. Tensiunile au fost generate de faptul că inițiativele propuse de consilierii PAS pentru a fi incluse pe agendă nu au fost susținute.

În mod special, consilierii PAS au solicitat includerea pe ordinea de zi a inițiativelor privind alocarea de resusre la bugetul provizoriu pentru 2024 pentru finanțarea grupelor cu program prelungit din școli și pentru salariile asistenților personali, care au fost reduse cu 50%, la începutul anului. Consilierii MAN, Partidului „Renaștere” și PSRM s-au obținut de la vot în privința inițiativelor propuse de colegii de la PAS. Aceștia au motivat că în CMC încă nu au fost constituite comisiile de specialitate pentru a putea fi aprobate asemenea decizii.

VIDEO Haos la prima ședință a Consiliului Municipal Chișinău din acest an. Ordinea de zi - aprobată după două ore

NewsMaker

Ulterior, au urmat scandări de sloganuri, luări de cuvânt de la tribuna CMC, replici între consilieri, dar și între locuitorii capitalei și consilieri. Asistenții personali prezenți la ședință au cerut să fie alocați bani pentru salariile lor.

VIDEO Haos la prima ședință a Consiliului Municipal Chișinău din acest an. Ordinea de zi - aprobată după două ore

NewsMaker

În timpul haosului din sală, consilierul MAN Grigore Bejenaru a oferit declarații de presă referitor la situația de la ședința CMC de astăzi.

Pe ordinea de zi noi am avut patru puncte, unde noi trebuia să constituim fracțiunile, să primim mandatele de consilieri ale celor care au urmat după cei care au refuzat și să purcedem la crearea comisiilor de specialitate, care ne permit să începem lucrul. Tot ceea ce vedem acum este un show deghizat de doi bani, anume pentru ei și pentru anumite persoane. Se vede că totul este regizat. Au venit și deputați până a da la fiecare consilier, chiar și la reprezentantul Cancelariei de Stat de a da careva indicații că noi o să regretăm sau altceva. Noi am venit aici să lucrăm și de fiecare dată am repetat: „Noi suntem pentru interesele oamenilor”. Dar ei ce fac? Aceasta este de a devia problema pe țară și de o băga în Consiliul municipală”, a spus el.

Între timp, fracțiunea PAS a înregistrat un demers prin care convoacă ședința extraordinară a CMC pe 8 februarie. În ordinea de zi a ședinței respective ar urma să fie incluse inițiativele propuse de PAS.

La moment, ședința a fost reluată, iar consilierii muncipali examinează proiectele de lege de pe ordinea de zi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: