(VIDEO) Igor Grosu, despre racheta de la Briceni: „Indiferent care vor fi concluziile, este vina Federației Ruse”
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Igor Grosu, despre racheta de la Briceni: „Indiferent care vor fi concluziile, este vina Federației Ruse”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, consideră că indiferent de ce va arăta ancheta privind racheta care a căzut la Briceni, de vină s-ar face Federația Rusă, întrucât au atacat un stat independent. Declarațiile au făcute astăzi, 8 decembrie, pentru NM.

Speakerul Igor Grosu condamnă bombardamentele Federației Ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina, care au dus la căderea unei rachete pe teritoriul Federației Ruse.

„Noi am condamnat de fiecare dată astfel de incidente și agresiuni asupra Republicii Moldovei, asupra teritoriului nostru și spațiului nostru aerian. Este încă un gest din partea Federației Ruse ca urmare a războiului care l-a declanșat, invaziei în Ucraina.

Acum echipele de geniști și procurorii cercetează toate fragmentele, toate lucrurile de la fața locului, iar apoi o să vină cu o concluzie. Din câte înțeleg, Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat pe domnul ambasador. Este a treia oară deja, cam tot la aceleași subiecte pentru că e al treilea incident. Este o dovadă în plus că trebuie să ne consolidăm sistemul nostru de apărare”, a precizat Igor Grosu.

Totodată, președintele Parlamentului consideră că indiferent de care ar fi rezultatele anchetei, de vină ar fi Federația Rusă.

„Indiferent care vor fi concluziile, faptul că astfel de rachete zboară prin spațiul aerian al Republicii Moldova, este vina Federației Ruse, care a declanșat o cataclizmă în Europa, în secolul XXI.

Deja ancheta ne va spune dacă racheta face parte din arsenalul Rusiei sau din sistemul de apărare aerian al Ucrainei, dar asta puțin contează. Contează un singur fapt, pe 24 februarie, Federația Rusă a început invazia asupra unui stat independent și astfel a călcat în picioare regulile dreptului internațional. În rest sunt detalii pe care procurorii trebuie să ni le spuie”, a precizat oficialul.

***

De menționat că în după amiaza zilei de 5 decembrie, întregul teritoriu al Ucrainei a fost pus sub cod roșu din cauza alertei de raiduri antiaeriene. În context, Moldelectrica a avertizat că în Republica Moldova sunt posibile perturbări de furnizare a energiei electrice.

Potrivit presei din Ucraina, s-au auzit explozii în regiunile Odesa, Vinnița, Cerkasî și Kirovograd. Reprezentantul Forțelor Armate ale Ucrainei Iuri Ignat a spus că trupele ruse au lansat rachete din regiunile Volgodonsk, marea Neagră și marea Caspică. Ar fi vizate, în primul rând, obiective de infrastructură energetică.

La scurt timp, Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova a anunțat că în apropierea orașului Briceni a fost descoperită o rachetă. Aceasta a fost depistată, într-o livadă, de o patrulă a poliției de frontieră. Zona a fost izolată. La fața locului sunt așteptate serviciile specializate ale Ministerului de Interne, Bombteh și IGSU.

Premierul Natalia Gavrilița a spus că noul val de rachete asupra Ucrainei „generează consecințe directe și asupra țării noastre”. Oficialul a declarat că autoritățile depun toate eforturile ca să țină situația sub control și să nu admită riscuri pentru cetățeni.

Racheta descoperită în raionul Briceni, la mică distanță de frontiera cu Ucraina ar fi de model C-300 și ar aparține Ucrainei. Cel puțin asta susține expertul militar rus Alexei Leonkov. „Din primele informații, analizând imaginile publicate de partea moldovenească, fragmentele de rachetă fac parte din sistemul antiaerian de model C-300, utilizat activ de Ucraina în tentativele de a respinge atacurile rusești”, a declarat expertul militar rus. Leonkov a adăugat că incidentul seamănă cu cel din Polonia, care s-a produs acum câteva săptămâni, soldat cu doi morți.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: