Andrei Mardari / NewsMaker

(VIDEO) Igor Grosu, despre racheta de la Briceni: „Indiferent care vor fi concluziile, este vina Federației Ruse”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, consideră că indiferent de ce va arăta ancheta privind racheta care a căzut la Briceni, de vină s-ar face Federația Rusă, întrucât au atacat un stat independent. Declarațiile au făcute astăzi, 8 decembrie, pentru NM.

Speakerul Igor Grosu condamnă bombardamentele Federației Ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina, care au dus la căderea unei rachete pe teritoriul Federației Ruse.

„Noi am condamnat de fiecare dată astfel de incidente și agresiuni asupra Republicii Moldovei, asupra teritoriului nostru și spațiului nostru aerian. Este încă un gest din partea Federației Ruse ca urmare a războiului care l-a declanșat, invaziei în Ucraina.

Acum echipele de geniști și procurorii cercetează toate fragmentele, toate lucrurile de la fața locului, iar apoi o să vină cu o concluzie. Din câte înțeleg, Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat pe domnul ambasador. Este a treia oară deja, cam tot la aceleași subiecte pentru că e al treilea incident. Este o dovadă în plus că trebuie să ne consolidăm sistemul nostru de apărare”, a precizat Igor Grosu.

Totodată, președintele Parlamentului consideră că indiferent de care ar fi rezultatele anchetei, de vină ar fi Federația Rusă.

„Indiferent care vor fi concluziile, faptul că astfel de rachete zboară prin spațiul aerian al Republicii Moldova, este vina Federației Ruse, care a declanșat o cataclizmă în Europa, în secolul XXI.

Deja ancheta ne va spune dacă racheta face parte din arsenalul Rusiei sau din sistemul de apărare aerian al Ucrainei, dar asta puțin contează. Contează un singur fapt, pe 24 februarie, Federația Rusă a început invazia asupra unui stat independent și astfel a călcat în picioare regulile dreptului internațional. În rest sunt detalii pe care procurorii trebuie să ni le spuie”, a precizat oficialul.

***

De menționat că în după amiaza zilei de 5 decembrie, întregul teritoriu al Ucrainei a fost pus sub cod roșu din cauza alertei de raiduri antiaeriene. În context, Moldelectrica a avertizat că în Republica Moldova sunt posibile perturbări de furnizare a energiei electrice.

Potrivit presei din Ucraina, s-au auzit explozii în regiunile Odesa, Vinnița, Cerkasî și Kirovograd. Reprezentantul Forțelor Armate ale Ucrainei Iuri Ignat a spus că trupele ruse au lansat rachete din regiunile Volgodonsk, marea Neagră și marea Caspică. Ar fi vizate, în primul rând, obiective de infrastructură energetică.

La scurt timp, Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova a anunțat că în apropierea orașului Briceni a fost descoperită o rachetă. Aceasta a fost depistată, într-o livadă, de o patrulă a poliției de frontieră. Zona a fost izolată. La fața locului sunt așteptate serviciile specializate ale Ministerului de Interne, Bombteh și IGSU.

Premierul Natalia Gavrilița a spus că noul val de rachete asupra Ucrainei „generează consecințe directe și asupra țării noastre”. Oficialul a declarat că autoritățile depun toate eforturile ca să țină situația sub control și să nu admită riscuri pentru cetățeni.

Racheta descoperită în raionul Briceni, la mică distanță de frontiera cu Ucraina ar fi de model C-300 și ar aparține Ucrainei. Cel puțin asta susține expertul militar rus Alexei Leonkov. „Din primele informații, analizând imaginile publicate de partea moldovenească, fragmentele de rachetă fac parte din sistemul antiaerian de model C-300, utilizat activ de Ucraina în tentativele de a respinge atacurile rusești”, a declarat expertul militar rus. Leonkov a adăugat că incidentul seamănă cu cel din Polonia, care s-a produs acum câteva săptămâni, soldat cu doi morți.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Știm cum e să dezvolți afaceri de succes. Cel mai mare parc fotovoltaic din țară – o afacere sustenabilă sprijinită de maib 

Maib, liderul sectorului bancar din Republica Moldova, a susținut financiar inaugurarea uneia dintre cele mai mari centrale fotovoltaice din țară, cu o capacitate de 50 MW, construită de compania GS Blue Electric în comuna Rădeni, raionul Strășeni.

Această investiție reprezintă un pas important spre diversificarea surselor de energie, consolidarea independenței energetice și realizarea obiectivelor naționale de tranziție ecologică. Noua centrală va contribui la valorificarea potențialului surselor regenerabile din Moldova și oferă un exemplu concret de investiție în eficiența energetică și în creșterea gradului de independență energetică.

Giorgi Shagidze, Președintele maib:

„Suntem onorați să finanțăm un proiect atât de ambițios, realizat de clientul nostru GS Blue Electric. Credem cu tărie că energia verde nu mai este o opțiune, ci o necesitate. Moldova are un potențial uriaș în acest domeniu, iar astfel de investiții pot transforma fundamental economia țării, contribuind la un viitor mai sustenabil, mai sigur și mai independent energetic. Vom continua să fim alături de clienții și partenerii noștri care au curajul să investească în asemenea soluții durabile.

Centrala de la Rădeni aduce beneficii multiple: de la reducerea emisiilor de carbon, la creșterea stabilității sistemului energetic și atragerea de investiții noi în economia verde. Mai mult, prin autorizarea și punerea în funcțiune a unor astfel de capacități, se creează premise clare de încredere și predictibilitate pentru alți investitori.

Ludmila Vîntu, Administratoare GS Blue Electric:

„Lansarea acestei centrale fotovoltaice marchează un moment important pentru dezvoltarea infrastructurii verzi din Republica Moldova. Ne bucurăm că am avut alături un partener de încredere, precum maib, care a oferit sprijinul necesar pentru realizarea acestui proiect important. Credem că tranziția energetică este esențială pentru viitorul sustenabil al țării și vom continua să investim în soluții durabile, cu impact real pentru comunități și economie.” 

Într-un context în care Republica Moldova este dependentă de importurile de energie, iar rezervele de resurse tradiționale sunt limitate, tranziția către surse regenerabile, precum energia solară, eoliană sau biomasa, este esențială pentru securitatea energetică a țării.

Maib a susținut realizarea acestui proiect printr-un credit verde în valoare de aproape 17.8 milioane euro pentru o perioada de 8 ani, destinat sprijinirii investițiilor în infrastructura sustenabilă. Amintim că anul curent, pentru creditarea acestui proiect, maib a fost premiată în prestigiosul program TFP 2024 „Green Trade Deal of The Year” în categoria Prima Tranzacție Verde.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: