VIDEO Imagini filmate cu camera ascunsă. Cum doi angajați ai Poliției de Frontieră și trei ai Serviciului Vamal primeau mită
Full Article 2 minutes read

VIDEO Imagini filmate cu camera ascunsă. Cum doi angajați ai Poliției de Frontieră și trei ai Serviciului Vamal primeau mită

Doi angajați ai Poliției de Frontieră (IGPF) și trei angajați ai Serviciului Vamal (SV) sunt documentați pentru comiterea a 64 și respectiv 26 de acțiuni de corupere.

Oamenii legii au efectuat în această dimineață 21 de percheziții în birourile de serviciu, domiciliile și mijloacele de transport a 9 angajați ai IGPF și 3 ai SV, implicați în săvîrșirea infracțiunilor de corupere activă și corupere pasivă și au reținut 3 angajați ai SV și 2 angajați ai IGPF.

Acțiunile de documentare au avut loc în perioada lunilor octombrie 2021 – februarie 2022, fiind vizați mai mulți angajați ai organelor de forță din cadrul punctului de trecere a frontierei de stat “Leușeni”. Ca rezultat al măsurilor speciale de investigație, au fost documentați 9 angajați ai IGPF al MAI, pentru comiterea a 64 de acțiuni de corupere (sumele primite variau între 10-200 euro), precum și 3 angajați ai SV al RM, pentru comiterea a 26 de acțiuni de corupere, (sumele primite variau între 50-200 euro).

Acțiunile corupționale contracarate de către SPIA și PA au fost orientate în special pe următoarele categorii de persoane și paliere:

– de la transportatorii de pasageri și colete originari din Republica Moldova care nu dețin licență pentru prestarea acestor servicii, în scopul favorizării trecerii autovehiculelor fără control vamal, sau după caz efectuarea unui control superficial al autocamioanelor și autoturismelor încărcate cu mărfuri și colete, prin aparatul de scanare cu raze X-Ray;

– de la cetățenii Republicii Moldova cu pașapoarte biometrice, pentru a le permite traversarea frontierelor spre statele europene, și respectiv, pentru a le permite deplasarea spre Republica Moldova fără a le fi aplicate sancțiuni pentru depășirea termenului de ședere în Uniunea Europeană;

– de la persoane fizice rezidente și nerezidente, pentru favorizarea trecerii frontierei de stat în contextul restricțiilor impuse de situația epidemiologică.

În cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate telefoanele mobile, mijloace bănești și alte obiecte ce au importanță pentru cauza penală.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: