Ian Langsdon / AP

VIDEO „Îți place, nu-ți place – rabdă, frumoasa mea”. Replica lui Putin pentru Zelenski

Președintele Rusiei Vladimir Putin i-a răspuns omologului său ucrainean Vladimir Zelenski, după ce liderul de la Kiev a declarat că îl nemulțumește una dintre prevederile Acordului de la Minsk. 

În cadrul conferinței de presă din 7 februarie, susținută împreună cu președintele francez Emmanuel Macron, Vladimir Putin a declarat:

Kievul ba spune că va respecta acordul, ba că asta le va distruge țara. Și președintele actual a declarat de curând că un punct din acordul de la Minsk nu îi convine. Ei, îți place, nu-ți place, rabdă, frumoasa mea! Trebuie respectat. Nu există altă cale”, a spus Putin.

Liderul de la Kremlin s-a arătat din nou indignat că solicitările Rusiei cu privire la extinderea NATO spre est „au fost ignorate”. De asemenea, el a reiterat că în cazul aderării Ucrainei la NATO și unei tentative de readucere a Crimeei în componența sa pe cale armată va izbucni „în mod automat un conflict militar dintre țările europene și Rusia”.

La rândul său, președintele Franței Emmanuel Macron, care a efectuat o vizită la Moscova, a declarat că următoarele zile vor fi decisive pentru reglementarea situației.

Ce a spus Zelenski?

Pe 1 februarie, după întâlnirea cu premierul britanic Boris Johnson, președintele Ucrainei a comentat angajamentul țării sale de a respecta pe deplin acordul de la Minsk. Vladimir Zelenski a spus că, deși nu îi convine una dintre prevederi, Kievul respectă angajamentul.

Avem o atitudine diferită față de respectarea anumitor puncte. Însă suntem băieței mari. Trebuie să face ceva ce va „de-ocupa” teritoriile noastre și va proteja statutl nostru sub o formă sau alta”, a spus Zelenski.

Pe 8 februarie, președintele Franței Emannuel Macron efectuează o vizită oficială la Kiev, unde se va întâlni cu Vladimir Zelenski.

https://www.youtube.com/watch?v=MB4Anvmycp8&ab_channel=%D0%9D%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D1%8F%D0%9D%D0%9E%D0%94

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Moldova va avea 90 de școli „model”. MEC a găsit €155 mln pentru investiții

Numărul de instituții de învățământ din Republica Moldova care fac parte din Rețeaua Școlilor Model a fost extins la 90. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) într-un comunicat din 16 iulie.

Ministerul Educației și Cercetării anunță că a decis extinderea Rețelei Școlilor Model la 90 de instituții de învățământ din toată țara. Inițiativa a început în anul 2023, când 35 de școli au fost selectate pentru prima etapă de renovare și modernizare. Acum, alte 55 de instituții se alătură rețelei, dintre care 24 sunt din municipiul Chișinău.

Rețeaua școlilor model, care prevede renovarea și modernizarea instituțiilor de învățământ care sunt partea a inițiativei, a început în anul 2023, când 35 de școli au fost selectate. Acum, alte 55 de instituții se alătură rețelei, dintre care 24 sunt din municipiul Chișinău.

Potrivit MEC, pentru ca instituțiile de învățământ să fie incluse în Rețeaua Școlilor Model, cu excepția celor din municipiul Chişinău, trebuiau să întrunească mai multe criterii: un număr minim de 400 elevi înmatriculați la momentul evaluării; terenul şi clădirile instituției să fie în proprietatea publică a autorităților administrației publice locale sau centrale. Totodată, ca să fie incluse în rețea, școlile trebuiau să dispună de potențial de atragere a elevilor din localități învecinate.

Pentru instituțiile din municipiul Chișinău, au fost aplicate selectiv următoarele criterii, în funcție de specificul fiecăreia: terenul şi clădirile instituției să fie în proprietatea publică a autorităților administrației publice locale sau centrale; instituția să fie amplasată în zone cu extindere a ansamblurilor locative și cu suprasolicitarea rețelei educaționale din perimetrul respectiv; școala urma să dispună de capacități pentru a primi un număr suplimentar de elevi; necesitatea efectuării unor reparații capitale la clădiri sau infrastructură; asigurarea unei acoperiri echilibrate pe cele cinci sectoare administrative ale municipiului; performanța academică.

Modernizarea celor 90 de școli model necesită un buget estimat la 220 de milioane de euro. Până acum, Ministerul a identificat circa 155 milioane de euro din surse externe:

  • 50 mln euro de la Banca Europeană de Investiții;
  • 35 mln euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei;
  • 15,5 mln euro din partea Guvernului Norvegiei;
  • 1 mln euro din partea Guvernului Poloniei;
  • 0,5 mln euro din partea Guvernului Cehiei;
  • 5,2 mln euro din partea UE;
  • 20 milioane euro prin proiectul „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)”, implementat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Energeticii – (destinați pentru Școlile Model);
  • 29,5 mln dolari de la Banca mondială, Proiectul „Îmbunătățirea Calității Educației” (EQIP).

Pentru primele 35 de instituții incluse în Rețeaua Școlilor Model, deja sunt în curs de elaborare proiectele tehnice, iar unele lucrări sunt în desfășurare – inclusiv renovarea laboratoarelor STEAM, dotarea cu echipamente TIC și reabilitarea blocurilor sanitare, o cantină și o sală sportivă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: