(VIDEO) Klaus Iohannis, către Maia Sandu: „România va sprijini respectarea suveranității și integrității teritoriale a Moldovei”
Full Article 6 minutes read

(VIDEO) Klaus Iohannis, către Maia Sandu: „România va sprijini respectarea suveranității și integrității teritoriale a Moldovei”

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut pe 23 februarie, la Palatul Cotroceni, declarații de presă comune cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Prioritatea principală stabilită de cei doi lideri, în acest an, este reconstrucția economiei, continuarea reformelor și consolidarea securității statului.

„România și Republica Moldova au relații cu totul speciale – cu fiecare zi mai solide! Împărtășim o comunitate de limbă, cultură și istorie și am construit împreună o colaborare extrem de deschisă, sinceră și eficientă.

A fost un an extrem de dificil și pentru Republica Moldova, stat care a fost afectat profund și direct de consecințele acestui război. Liderii Republicii Moldova și cetățenii săi s-au ridicat însă la înălțimea provocărilor pe care alții le-ar fi considerat probabil insurmontabile.

V-ați confruntat cu o criză energetică profundă, inflație galopantă, un număr foarte mare de refugiați, dezechilibre economice masive cauzate de războiul dus la hotarele dumneavoastră și atacuri hibride deosebit de agresive din exterior, menite să deraieze cursul european ales de cetățenii Republicii Moldova.

Toate acestea, precum și alte provocări similare venite pe un fond de vulnerabilități preexistente au fost gestionate cu calm, profesionalism și curaj exemplare de către autoritățile proeuropene de la Chișinău”, a declarat Klaus Iohannis.

În acest context, președintele României a felicitat-o pe Maia Sandu cu numirea noului guvern și a salutat angajamentul solid al noii echipe guvernamentale pentru continuarea procesului de reformă în vederea integrării europene a Republicii Moldova.

„După cum am arătat și în urmă cu o săptămână, amenințările din exterior la adresa ordinii democratice constituționale a Republicii Moldova, asupra cărora ați atras în mod public atenția, sunt deosebit de îngrijorătoare.

Reiterez condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare. România rămâne, totodată, deosebit de vigilentă față de acțiunile hibride ale Rusiei, care, iată, se intensifică la împlinirea unui an de război.

Tentativele de destabilizare sunt susținute de intensificarea propagandei pro-ruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei și diminuarea unității și solidarității noastre. Dar noi nu vom ceda!

Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări. Este poziția noastră permanentă, clară și fermă.

Am solicitat și vom continua să susținem sancționarea de către Uniunea Europeană a celor care doresc destabilizarea Republicii Moldova și subminarea ordinii constituționale și a statului de drept.

România va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranității și a integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional.

Sprijinim abordarea dumneavoastră responsabilă, doamnă Președinte, față de dosarul transnistrean.

Urmărim, totodată, imperativul consolidării rezilienței Republicii Moldova în fața tuturor amenințărilor din exterior, atât prin efortul nostru direct, în plan bilateral, cât și prin instrumentele de care dispun Uniunea Europeană și NATO.

De altfel, încă de la declanșarea, în urmă cu un an, a invaziei rusești împotriva Ucrainei, România a acționat prompt și hotărât nu doar în sprijinul Ucrainei, dar și în cel al Republicii Moldova.

În plan bilateral, după 24 februarie 2022, România a oferit Republicii Moldova combustibil, sprijin bugetar direct, energie electrică – între 80% și 90% din necesarul de electricitate al Republicii Moldova.

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este utilizat pentru transportul comercial de gaz către Republica Moldova, un factor esențial în construirea independenței energetice a Chișinăului.

În aceste vremuri foarte complicate, cu provocări și riscuri de securitate tot mai complexe la adresa Republicii Moldova și a regiunii noastre, este necesar – și o să acționăm împreună în acest sens – să fim tot mai aproape, tot mai uniți. Vom merge pe acest drum!”, a punctat liderul de la București.

La rândul său, șefa statului a declarat că Moldova mai mult ca niciodată simte sprijinul puternic al României.

„Legătura tot mai strânsă dintre București și Chișinău are un impact direct asupra cetățenilor noștri – suntem tot mai aproape de România, de Uniunea Europeană, de familia noastră.

Din păcate, bucuria acestei apropieri este umbrită de tragedia unui război crunt, un război care continuă de un an de zile. Rusia a invadat o țară vecină cu noi, o țară care își dorește să trăiască în libertate și demnitate. Ucraina ține piept invaziei datorită eroismului ucrainenilor și ajutorului țărilor prietene. Noi, în Republica Moldova, suntem protejați de scutul eroilor ucraineni. Europa este puternică datorită unității și a fermității cu care apără pacea și viața oamenilor.  

Războiul aduce moarte și distrugere. Toată regiunea este afectată puternic. Republica Moldova trece prin provocări fără precedent. În pragul iernii, a trebuit să facem față șantajului energetic din partea Kremlinului. Pe parcursul anului, am avut provocări de securitate, cu scopul de a crea haos și de a destabiliza regiunea noastră. Unii au dorit ca țara noastră să cadă. Să poată instaura la Chișinău un guvern marionetă, servil intereselor Kremlinului.

Republica Moldova rămâne în picioare, demnă. Hotărâtă în drumul său spre UE, datorită fermității și solidarității oamenilor și ajutorului din partea prietenilor.

În această perioadă complicată, România ne este alături, sincer și dezinteresat. În timp ce unii ne șantajează, alții ne îmbrățișează. În numele tuturor cetățenilor noștri, vă mulțumesc mult, domnule Președinte!”, a spus Maia Sandu.

Cei doi lideri au vorbit și despre cooperarea noastră în 2023 – un an al reconstrucției. Prioritatea lor, în acest an, fiind reconstrucția economiei, continuarea reformelor și consolidarea securității statului.

„În domeniul economic, România rămâne principala piață de desfacere pentru produsele moldovenești – aici vin aproape 30% din exporturile noastre. Știu că mai avem spațiu de creștere și vom fi și mai prezenți pe piața românească. Cine gustă merele, strugurii, prunele noastre le duce mereu dorul. Vrem să atragem mai multe investiții românești în Republica Moldova. La Forumul economic de ieri, la Chișinău, au participat mai bine de 250 potențiali investitori din România.

Vom continua implementarea proiectelor comune de infrastructură și de interconectare energetică. Vom întări securitatea noastră energetică și nimeni nu va putea șantaja cetățenii noștri cu închiderea gazului. 

Lucrăm intens la renovarea podurilor existente și la construcția de noi poduri rutiere și feroviare. Astfel, vom spori integrarea noastră economică cu România și cu întreg spațiul european.

În domeniul educațional, vom promova parteneriatele academice între școlile și universitățile din țările noastre. Un proiect important unde mizăm pe sprijinul României este studierea limbii române în comunitățile etnice din Republica Moldova și în diasporă. 

Avem proiecte frumoase comune în domeniul cultural: târguri de carte, reuniunea teatrelor naționale, campanii de promovare a lecturii. Vom continua cooperarea în domeniul dezvoltării locale, a împăduririi și protecției mediului”, a punctat președinta.

 

(VIDEO) Klaus Iohannis, către Maia Sandu: „România va sprijini respectarea suveranității și integrității teritoriale a Moldovei”

(VIDEO) Klaus Iohannis, către Maia Sandu: „România va sprijini respectarea suveranității și integrității teritoriale a Moldovei”

Maia Sandu


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: