VIDEO La farmacie fără rețetă pe hârtie. Pe 1 aprilie, în Moldova va fi lansat sistemul online e-Rețeta

De la 1 aprilie, cetățenii Moldovei vor putea primi medicamente compensate din farmacie folosind doar buletinul, fără rețetă pe hârtie. Acest lucru a devenit posibil datorită sistemului e-Rețeta, la care sunt conectate 3.300 de farmacii din toată Moldova. Anterior, acestea au încheiat un acord cu Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM). Puteți solicita prescrierea unui astfel de preparat (dispozitiv medical) fie de la medicul dumneavoastră de familie, fie de la orice specialist care oferă îngrijiri medicale de specialitate la domiciliu.

De remarcat că CNAM a virat farmaciilor cu care are un contract peste 86 de milioane de lei pentru medicamente compensate și produse medicale prescrise în ianuarie 2024, adică cu 20 de milioane mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.




Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Zeci de copii din regiunea transnistreană sunt trimiși, încă de la vârsta de 11 ani, să trăiască în regim de cazarmă la așa-numita „școală militară Suvorov” din Tiraspol. Potrivit unei analize realizate de Asociația Promo-LEX, elevii sunt supuși unui regim paramilitar strict: participă la exerciții de tragere cu arme, aplicații tactice pe teren și parade militare. În procesul de învățare sunt utilizate manuale din Federația Rusă, iar curriculumul urmează modelul școlilor militare ruse.

Potrivit analizei, 30% dintre elevii înscriși la „școală militară Suvorov” provin din familii vulnerabile – copii orfani, din familii monoparentale sau ale militarilor ruși din regiune. Majoritatea elevilor sunt băieți cu vârste între 11 și 17 ani, care locuiesc permanent în internatul militar, poartă uniforme și sunt supuși unui regim disciplinar strict, inspirat din structurile armatei. Contactul cu familia este limitat, iar accesul la telefoane mobile sau internet este sever restricționat.

Asociația atenționează că întregul program de învățământ este „puternic centrat” pe istoria militară a Rusiei, glorificarea „moștenirii sovietice” și promovarea ideii că elevii nu sunt simpli copii, ci „viitori apărători ai patriei”.

Pe lângă activitățile școlare, elevii participă regulat la exerciții extracurriculare cu caracter militar, precum: aruncarea de grenade din alergare, cu un automat Kalașnikov în mână – pentru a simula condiții reale de luptă – și tabere de instruire unde învață tactici de luptă, demontarea și asamblarea armamentului, tragerea la țintă și participarea la teste de istorie cu tematică militară.

„Pentru copiii între 11 și 17 ani, perioadă critică în formarea personalității, aceste condiții pot avea efecte de lungă durată”, avertizează Promo-LEX.

Promo-LEX cere autorităților de la Chișinău să monitorizeze și să documenteze acest fenomen, ca parte a unei strategii pe termen lung pentru demilitarizarea educației și reintegrarea regiunii transnistrene în sistemul educațional național.

În anul 2017, la inițiativa liderului regimului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a fost înființată

„Școala militară Suvorov” a fost înființată în anul 2017, la inițiativa liderului de factor de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, după modelul instituțiilor similare din Federația Rusă. Proiectul a beneficiat de sprijin politic și logistic din partea autorităților ruse, prin organizația „Integrarea Eurasiatică”. În 2024, aici erau înscriși circa 240 de elevi, inclusiv din Găgăuzia și Federația Rusă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Oleg Condrea, cineast din Republica Moldova, a fost premiat în cadrul festivalului internațional de film Cannes 7th Art Awards pentru scurtmetrajul său „Ecoul clopotelor care sună”. Tânărul, care predă la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, a fost felicitat în plenul Parlamentului, în timpul ședinței plenare din 29 mai.

Oleg Condrea a câștigat premiul pentru categoria „Cel mai bun scenariu de scurt metraj de mister” cu producția sa „Ecoul clopotelor care sună”. Scurtmetrajul este despre o pisică sălbatică, transformată într-un detectiv, care își caută noua familie adoptivă în timpul invaziei sovietice în Republica Moldova.

Pe 29 mai, la ședința plenară a Parlamentului, cineastul a fost prezent în plenul legislativului, unde a fost felicitat pentru victoria sa. Deputații l-au aplaudat în picioare.

Precizăm că este pentru al doilea an consecutiv când Oleg Condrea este apreciat în cadrul Cannes 7th Art Awards. Anul trecut, el a fost premiat pentru „Cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic”, scrie Diez.

În noaptea de 29 mai, apărarea aeriană rusă a interceptat 48 de drone ucrainene, inclusiv trei în regiunea Moscovei, au anunțat auroritățile ruse. Fragmente de drone doborâte au căzut pe bulevardul Vernadski din Moscova și în districtul Odintsovo, provocând pagube minore fără victime.

Fragmente ale unei drone ucrainene au căzut pe o clădire rezidențială de pe bulevardul Vernadski din Moscova, a anunțat primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin. Potrivit acestuia, clădirea nu a suferit pagube semnificative și nu au fost raportate victime.

Potrivit canalului Mash, fragmentele au căzut în complexul rezidențial „Mirax Park”, iar fațada clădirii a fost avariată.

Atacul dronelor ucrainene a vizat și sectoruk Odintsovo din regiunea Moscovei. Canale rusești de Telegram au publicat imagini video în care se vede cum o dronă este doborâtă deasupra unor blocuri de locuințe. Fragmentele au căzut în curtea unui imobil, iar un autoturism a suferit daune minore, relatează canalul „Осторожно, новости”. Autoritățile din regiunea Moscovei nu au comentat încă incidentul.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, în noaptea de 29 mai, forțele de apărare aeriană au doborât 48 de drone ucrainene, inclusiv trei în regiunea Moscovei.

Pe parcursul nopții, autoritatea aeronautică rusă Rosaviația a impus temporar restricții pentru decolările și aterizările din mai multe aeroporturi, inclusiv „Внуково”, în Moscova.

Deși se află în afara Republicii Moldova de aproape cinci luni, deputata Marina Tauber – apropiată de oligarhul fugar Ilan Șor – figurează printre coautorii unui proiect legislativ care propune modificarea Constituției. Inițiativa prevede ca legislația națională să aibă prioritate față de deciziile instituțiilor internaționale, inclusiv ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO).

Proiectul, semnat de cinci deputați independenți afiliați lui Ilan Șor, condamnat definitiv în dosarul „furtul miliardului”, prevede crearea unui grup de lucru în vederea modificării Constituției.

Printre propunerile înaintate se numără posibilitatea ca Republica Moldova să refuze aplicarea deciziilor instituțiilor internaționale, dacă acestea contravin Constituției, precum și interzicerea achitării despăgubirilor stabilite de acestea din bugetul de stat.

Autorii mai propun ca eventualele despăgubiri să fie recuperate de la persoanele considerate responsabile, nu de la stat.

Potrivit deputaților, „aplicarea directă și necondiționată a normelor internaționale în Republica Moldova poate duce la pierderea statalității și independenței”.

Până în prezent, proiectul nu a fost înregistrat oficial în Parlament.

**

Marina Tauber este acuzată în Republica Moldova de falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și de acceptarea banilor din partea unui grup criminal organizat. Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci Tauber nu s-a mai întors în țară.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei. În februarie, Parlamentul a decis să suspende plata salariilor și a indemnizațiilor, motivând absențele nemotivate ale parlamentarei de la activitatea legislativă.

Numele Marinei Tauber apare pe mai multe liste internaționale de sancțiuni, inclusiv cea a Regatului Unit. De asemenea, Uniunea Europeană a prelungit recent sancțiunile aplicate unui grup de 16 persoane acuzate de tentative de destabilizare a Republicii Moldova – printre care se regăsesc atât Marina Tauber, cât și Ilan Șor.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află în prezent la Moscova. Pe 9 mai, aceasta a publicat o fotografie pe rețelele sociale, alături de Ilan Șor și alți susținători ai fostului partid declarat neconstituțional.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Rosé Day – cea mai mare petrecere roz, inspirată de Hollywood, la Castel Mimi.

Vara începe cu o mega-petrecere în aer liber la Castel Mimi, pe 7 iunie. Rosé Day, ediţia VI-a, este în acest an este inspirată din cinematografie şi atmosfera de la Hollywood, şi poartă denumirea de “Cinema Star”. Familiile şi prietenii sunt aşteptaţi să petreacă frumos timpul împreună la un picnic pe iarbă verde, cu jocuri sportive, ademeniţi de aroma bucatelor, pregătite la Open Air Kitchen sub privirile gurmanzilor.

Asemeni renumitelor gale din capitala mondială a filmului, la Castel Mimi va fi întins un covor roz pe care vor păşi toţi participanţii, surprinşi de obiectivele foto. Oaspeţii vor putea viziona scurtmetraje de filme şi desene animate celebre, savurând nelimitat din vinul zilei, medaliat cu Aur la numeroase concursuri internaţionale – Rara Neagră Rosé.

Pentru cei care nu au viziat niciodată singurul castel vinicol din Republica Moldova, acum veţi avea ocazia să o faceţi. Ghidul vă va duce pe urmele istoriiei în beciurile ultimului guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi. 

Pe toată durata zilei şi serii, muzica bună va răsuna pe scena de la Castel Mimi, interpretată de Nikorasong Band și SunStroke Project, care vor binedispune publicul cu ritmuri retro. Pregătiţi-vă să dansaţi pe cele mai populare hituri locale şi internaţionale.

Dacă vă număraţi printre persoanele care preferă distracţia şi buna dispoziţie, atunci respectaţi ţinuta vestimentară anunţată de organizatori, renunţaţi la tocuri şi încălţăminte incomodă, lăsaţi automobilele acasă şi urcaţi în trenul vinului care vă duce direct la cea mai mare petrecere rosé din ţară, care are loc la Castel Mimi. Detalii despre acces şi dress code aflaţi pe castelmimi.md

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: