VIDEO Maia Sandu l-a vizitat pe maestrul Eugen Doga de ziua sa de naștere: „Să vă avem mereu alături”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Maia Sandu l-a vizitat pe maestrul Eugen Doga de ziua sa de naștere: „Să vă avem mereu alături”

Președinta Maia Sandu l-a vizitat pe maestrul Eugen Doga pe 1 martie, cu prilejul zilei sale de naștere. Imagini video din timpul întrevederii au fost făcute publice de administrația prezidențială. Șefa statului i-a dăruit compozitorului un buchet de trandafiri albi și i-a adresat urări de bine. La rândul său, Eugen Doga i-a prins în piept șefei statului un mărțișor – tradiție practicată în țara noastră în prima zi de primăvară. 

Cu ocazia zilei de naștere a maestrului Doga, Maia Sandu a publicat un mesaj de felicitare și pe rețelele de socializare.

Primăvara în Moldova își potrivește primii pași în ritmul tandru al celor mai frumoase valsuri scrise vreodată. Simbolic și total neîntâmplător, în această zi s-a născut cel care ne-a arătat frumusețea lumii prin muzica sa, cel care a arătat, prin muzica sa, frumusețea plaiului nostru întregii lumi. La 14 ani venea la Chișinău – desculț, nemâncat și cu banii de drum împrumutați – băiețandrul care avea să devină, peste ani, Marele Eugen Doga. „Mi s-a dat totul ușor, puteam să mă apuc de orice și cred aș fi avut succes”, obișnuiește uneori să spună, dar știm deja că în spatele acestui „ușor” erau niște degete însângerate de la 10-12 ore de exercițiu pe zi. Anume acele degete însângerate de exercițiu au făcut ca muzica lui să curgă ușoară, de parcă s-ar fi scris singură”, a spus aceasta.

Șefa statului a mai menționat că Eugen Doga este cunoscut, îndrăgit și ovaționat mult peste hotarele Republicii Moldova și a traversat „o traiectorie existențială de legendă”.

Astăzi Eugen Doga își sărbătorește cea de-a 87-a aniversare. (…) Ne bucurăm, dragă maestre, să vă avem alături și vă mulțumim că, prin muzica dumneavoastră, inimile multor milioane de oameni s-au simțit mai ușoare, mai bune, mai libere să iubească. Vă dorim din tot sufletul ani buni, sănătate multă și bucuria tuturor împlinirilor!”, a conchis președinta.

***

Eugen Doga s-a născut pe 1 martie 1937 în satul Mocra, raionul Râbnița. Compozitorul a fost distins cu numeroase premii, atât în Moldova, cât și în România și Federația Rusă, între ele „Premiul de Stat” și titlul onorific „Artist al Poporului”. Maestrul este autorul celebrului vals din filmul „Gingașa și tandra mea fiară”, desemnat de către UNESCO drept cea de-a patra capodoperă muzicală a secolului trecut.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: