VIDEO Milioanele pentru protestatarii lui Șor, păstrate în „kulioace” Hugo Boss. Primele imagini din timpul perchezițiilor
Full Article 3 minutes read

VIDEO Milioanele pentru protestatarii lui Șor, păstrate în „kulioace” Hugo Boss. Primele imagini din timpul perchezițiilor

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut publice primele imagini de la perchezițiile pe care le-a desfășurat astăzi, 20 octombrie, la activiștii Partidului „ȘOR”, în dosarul finanțării ilegale a protestelor organizate de formațiunea politică. Din imaginile video pot fi observate mai multe pungi marcate și ticsite cu bani.

Potrivit PA, din mai multe locații au fost ridicate aproximativ 20 pungi negre cu același emblemă. Pungile au o etichetă albă lipită pe ele cu cuvinte scrise de mână, care sunt nume de raioane.


În total, procurorii estimează că au ridicat astăzi, urmare a perchezițiilor desfășurate, aproximativ 3,5 milioane de lei în astfel de pungi. Ca și exemplu, într-o pungă neagră cu cuvântul CĂLĂRAȘI a fost depistată suma de 25.600 lei. Conform sursei citate, sumele ridicate includ lei și dolari.

„Urmărirea penală a documentat aceeași metodă de distribuție a banilor  și în săptămânile anterioare, prin urmare, credem că această sumă de bani, 3,5 milioane de lei, reprezintă cheltuieli săptămânale”, a declarat șefa PA, Veronica Dragalin, în cadrul unei conferințe de presă.

Până la această oră, aproximativ 24 de persoane au fost reținute în urma a 55 de percheziții efectuate astăzi la activiștii Partidului ȘOR.

Menționăm că anterior, deputatul Ilan Șor, cercetat penal și dat în urmărire internațională, a recunoscut că protestatarii care stau în corturi în centrul capitalei primesc bani din partea sa. Reacția a venit după ce Procuratura Anticorupție a confirmat pentru TVR Moldova că sursele de finanțare a protestului sunt cercetate în cadrul dosarului penal deschis pe baza suspiciunilor că Partidul „ȘOR” ar lua bani de la o grupare infracțională. Fiecare manifestant ar primi între 400 de lei şi 100 de dolari pe zi.

Anterior, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că protestele organizate de Partidul „ȘOR” în fața Parlamentului şi a Președinției ar fi finanțate din bani furați. „Organele de drept trebuie să identifice prompt sursele de finanțare ilegală a celor care plătesc pentru participarea la proteste și să pedepsească aspru orice tentativă de agresiune, provocare sau destabilizare”, a declarat șefa statului. Poziția a fost exprimată, inclusiv, de purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, care a declarat anterior pentru NM că partidul de guvernământ va cere organelor de drept să investigheze proveniența banilor.

Precizăm că în ultima perioadă, susținătorii Partidului „Șor” desfășoară mai multe proteste în fața Parlamentului și a Președinției. Manifestanții scandează lozinci împotriva președintei Maia Sandu și a Guvernului Gavrilița, cerând demisia conducerii de vârf a țării și declararea alegerilor parlamentare și prezidențiale anticipate. Pe 18 septembrie, fruntașii formațiunii politice au anunțat crearea „Orășelului schimbării” și proteste non-stop, până când guvernarea nu va lua act de revendicările înaintate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: