Între 400 de lei și 100 de dolari pentru o zi de protest. Organizatorii manifestațiilor lui Șor, cercetați penal
Full Article 3 minutes read

Între 400 de lei și 100 de dolari pentru o zi de protest. Organizatorii manifestațiilor lui Șor, cercetați penal

Între 400 de lei şi 100 de dolari – atât primesc participanții la acțiunile de protest organizate de Partidul „ȘOR”, condus de liderul fugar Ilan Șor, care este cercetat penal în Moldova pentru spălare de bani. Informația a fost confirmată de Procuratura Anticorupție pentru TVR Moldova. Conform sursei, sursele de finanțare a protestului sunt cercetate, în prezent, în cadrul dosarului penal deschis pe baza suspiciunilor că Partidul „ȘOR” ar lua bani de la o grupare infracțională.

Potrivit TVR Moldova, fiecare participant la acțiunile de protest din centrul orașului Chişinău ar avea roluri bine definite. În funcție de sarcinile pe care le au de îndeplinit, aceștia ar primi între 400 şi 600 de lei, la o manifestație de stradă. Mai mult ar încasa cei care acceptă să rămână peste noapte în corturi – între 60 şi 100 de dolari. Conform procurorilor anticorupție, banii sunt achitați pentru fiecare zi de protest.

„Zilnic, Procuratura Anticorupție recepționează diferite sesizări şi informații cu privire la finanțarea din surse obscure a protestului organizat de Partidul Politic „ȘOR” în fața sediului Parlamentului şi a Președinției. Toate aceste sesizări sunt examinate şi verificate în conformitate cu legislația procesual penală. Potrivit informațiilor investigate, unii protestatari sunt plătiți cu sume de bani ce variază între 400 lei şi 100 dolari SUA”, menționează Procuratura Anticorupție.

TVR Moldova scrie că a încercat să obțină un comentariu din partea organizatorilor protestului, dar Dinu Ţurcanu, președintele raionului Orhei, şi Pavel Verejanu, primarul municipiului Orhei, nu au răspuns la telefon.

Luni, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, într-o conferință de presă, că protestele organizate de Partidul „ȘOR” în fața Parlamentului şi a Președinției ar fi finanțate din bani furați. „Organele de drept trebuie să identifice prompt sursele de finanțare ilegală a celor care plătesc pentru participarea la proteste și să pedepsească aspru orice tentativă de agresiune, provocare sau destabilizare”, a declarat șefa statului. Poziția a fost exprimată, inclusiv, de purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, care a declarat anterior pentru NM că partidul de guvernământ va cere organelor de drept să investigheze proveniența banilor.

Precizăm că în ultima perioadă, susținătorii Partidului „Șor” desfășoară mai multe proteste în fața Parlamentului și Președinției. Manifestanții scandează lozinci împotriva președintei Maia Sandu și a Guvernului Gavrilița, cerând demisia conducerii de vârf a țării și declararea alegerilor parlamentare și prezidențiale anticipate. Pe 18 septembrie, fruntașii formațiunii politice au anunțat crearea „Orășelului schimbării” și proteste non-stop, până când guvernarea nu va lua act de revendicările înaintate.

Amintim că Partidul „ȘOR” este subiectul unei dosar penal instrumentat de Procuratura Anticorupție privind finanțarea ilegală a formațiunii şi a campaniei sale electorale pentru alegerile locale din 21 noiembrie 2022. Reprezentanții partidului ar fi falsificat rapoartele contabile pentru primul semestru al anului 2022, iar persoane din conducere ar fi acceptat finanțarea ilegală, din partea unui grup infracțional organizat. Cinci persoane au statut de învinuit, printre care şi deputata Marina Tauber, care este în arest la domiciliu, iar altele două au statut de bănuit. Dacă vor fi găsiți vinovați, toți riscă până la cinci ani de închisoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: