VIDEO Parlamentul a numit un nou director la CNA. Bolea: va fi Terminator, lichidator sau reformator?
Full Article 3 minutes read

VIDEO Parlamentul a numit un nou director la CNA. Bolea: va fi Terminator, lichidator sau reformator?

Iulian Rusu, secretarul de stat al Ministerului Justiției, a fost numit pe 3 februarie în funcția de director al Centrului Național Anticorupție (CNA). Candidatura sa a fost susținută de 58 de  deputați.

Deputatul fracțiunii „Blocul Comuniștilor și Socialiștilor” Vlad Bătrîncea a amintit de faptul că legislația a fost modificată, astfel încât noul director al CNA să fie numit fără concurs. În replică, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate Olesea Stamate a acuzat socialiștii că, în trecut, ar fi trucat concursurile publice.

A intervenit și socialistul Vasile Bolea:

Din programul de activitate al Guvernului – reformarea Procuraturii Anticorupție, după modelul DNA din România și lichidarea CNA. Întrebare: prin numirea astăzi a șefului CNA păstrați această instituție în forma actuală, scuipați în activitatea propriului Guvern sau este o măsură de a captura și această instituție? Ce sarcină ați pus în fața dumnealui? Va fi un dirijor de show-uri cu mascați? Dl Rusu va fi Terminator, lichidator sau reformator? ”, a întrebat Bolea.

Domnule deputat, o să accept complimentul de „Terminator”, dar nu în sens de organizație, dar în sens de corupție”, a răspuns Iulian Rusu.

Prima acțiune pe care o voi întreprinde după ce mă voi întâlni cu colectivul, este să discut cu procurorii anticorupție. Vom trasa clar mecanismul de colaborare. Sunt sigură că procurorii anticorupție sunt interesați ca dosarele care nu ajung în instanțe să fie completate așa cum trebuie”, a mai spus noul director.

Potrivit informației publicate pe site-ul Ministerului Justiției, Iulian Rusu este de profesie jurist. Este absolvent al Universității Oxford, având titlu de magistru în drept. Are o experiență profesională vastă de peste 20 de ani, inclusiv în domeniul justiției. În ultimii 3 ani a deținut funcția de director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene și a contribuit cu expertiză valoroasă în mai multe proiecte și activități ce țin de sectorul justiției și anticorupție.

Pe 18 noiembrie 2021, Ruslan Flocea a fost demis din funcția de șef al CNA. Decizia a fost luată cu votul a 55 deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), în urma audierii raportului de evaluare a activității instituției. 20 de deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au votat împotrivă. Flocea nu s-a prezentat la ședința parlamentului. Prin intermediul unei declarații pentru presă, acesta a argumentat că nu avea rost să-și prezinte argumentele, întrucât decizia privind demisia sa fusese deja luată.

Anterior, în august 2021, majoritatea parlamentară a modificat legislația, astfel încât directorul CNA să fie numit de către Parlament, fără concurs.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: