Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) va depune un denunț la Centrul Național Anticorupție (CNA) pe numele șefei Direcției Arhitectură din cadrul Primăriei, Svetlana Dogotaru, și autorului mai multor proiecte urbanistice, Aliona Mandati. Potrivit aleșilor locali, „ilegalitățile și samovolniciile comise în domeniul construcțiilor” de cele două ar fi știrbit imaginea centrului istoric al capitalei. Informațiile au fost confirmate de către vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC, Zinaida Popa.
Potrivit expertului în dezvoltare Roman Guneavîi, au apărut noi probe ă proiectul de decizie privind securizarea centrului istoric a fost unul vicios și ilegal, iar în baza lui au fost eliberate acte permisive.
„La începutul lunii septembrie 2021, Primăria Chișinău a trimis o scrisoare către Ministerul Culturii cu o listă de adrese unde au loc construcții pe care le consideră cu grave încălcări și care prejudiciază patrimoniul nostru istoric din Chișinău. Suplimentar era menționat că documentația permisivă nu a fost eliberată de APL și în viitor nu se va elibera. Documentul fost publicat, doar că fără anexa cu adresele construcțiilor vizate. În această anexă găsim 28 de adrese cu diverse proiecte de la 4 la 14 etaje. Listă întocmită de doamna arhitect-șef al municipiului Chișinău, Svetlana Dogotaru”, a spus Zinaida Popa.
Potrivit vicepreședintei fracțiunii PAS din CMC, una din adrese, despre care s-a vorbit în spațiul public și acum este în vizorul Procuraturii, este complexul rezidențial cu blocuri de 7 etaje de pe strada Mateevici 109/2.
„Un proiect defectuos pentru oraș, la care Agenția de Supraveghere Tehnică și mulți experți au găsit un șir de încălcări”, a precizat ea.
Consilierii PAS susțin că vor sesiza CNA-ul pentru a face claritate. Ei solicită următoarele:
- Inițierea unei comisii disciplinare pe numele doamnei Svetlana Dogotaru și suspendarea din funcție pe perioada examinării.
- Inițierea unei comisii disciplinare în adresa domnului Adrian Talmaci, pe motiv că nu a făcut public avizul Ministerului Culturii și astfel a indus în eroare și a mințit consilierii municipali. Totodată, suspendarea acestuia din funcție pe perioada examinării anchetei interne.
- Cerem actualului primar, Ion Ceban, să inițieze un moratoriu de eliberare a documentației în zona centrului istoric.
- Solicităm primarului verificarea tuturor actelor permisive eliberate în perioada februarie 2022 – aprilie 2021. Aceasta este perioada când a fost adoptată legea care interzicea eliberarea actelor în zona centrului istoric și votarea modificării RLU în centrul istoric. Publicarea rezultatelor, iar dacă vor fi depistate cazuri de eliberare a actelor permisive, să fie întreprinse măsuri corespunzătoare și să fie sesizate organele competente.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!