VIDEO Putin a decis să recunoască Donețk și Lugansk drept „republici independente”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Putin a decis să recunoască Donețk și Lugansk drept „republici independente”

Președintele Federației Ruse Vladimir Putin a decis să semneze documentul prin care este recunoscută independența „Republicii Populare Donețk” și a „Republicii Populare Lugansk”. Mai multe posturi de televiziune din Republica Moldova au renunțat la grila obișnuită și au difuzat în direct discursul lui Vladimir Putin. 

Vladimir Putin s-a adresat în direct către popor. Acesta a amintit de istoria comună care leagă Ucraina și Rusia.

Ucraina este pentru Rusia nu doar o țară vecină, ci parte a istoriei, sunt tovarășii și apropiații noștri. Ucraina modernă a fost creată în totalitate de Rusia din contul teritoriilor sale istorice, iar pe locuitori nu i-a întrebat nimeni”, a menționat liderul de la Kremlin.

Președintele rus s-a referit și la peninsula Crimeea.

Nu se știe de ce, Hrușiov a dăruit Crimeea Ucrainei. De ce să faci astfel de cadouri generoase, la care nici cei mai aprigi naționaliști nu visau? Donbas pur și simplu a fost împins în componența Ucrainei”, a mai spus Putin.

La finalul discursului, care a durat aproape o oră, Vladimir Putin a anunțat că semnează documentul privind recunoașterea „independenței republicilor” Donețk și Lugansk.

Se schimbă președinții, deputații Radei, însă nu se schimbă esența caracterului naționalist agresiv al regimului care a acaparat puterea la Kiev. Este în totalitate produsul loviturii de stat din 2014. Cei care au pledat pentru fărădelege și vărsare de sânge nu văd altă soluție de reglementare a conflictului din Donbas decât pe cale militară. În acest context, consider că este necesar să adopt o decizie coaptă demult: fără întârziere să fie recunoscută independența și suveranitatea Republicii Populare Donețk și Republicii Populare Lugansk”, a precizat Putin.

De asemenea, Vladimir Putin a menționat că va fi semnat un acord „de prietenie și ajutor reciproc” cu cele două „republici”.

De la cei care au acaparat și dețin puterea la Kiev cerem să înceteze imediat acțiunile militare. În caz contrar, toată responsabilitatea pentru continuarea vărsării de sânge va fi în totalitate pe conștiința regimului de guvernare din Ucraina”, a conchis Putin, menționând că este sigur de susținerea tuturor cetățenilor ruși.

Potrivit BBC, discursul lui Vladimir Putin a repetat, în mare parte, ideile reflectate de către acesta în articolul său „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”. În timpul acestuia, cursul dolarului a crescut cu 3,51% față de rubla rusească, notează RBC.

Liderii autoproclamați ai „Republicii Populare Donețk” („RPD”) și „Republicii Populare Lugansk” (RPL) s-au adresat președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, cu solicitarea de a recunoaște regiunile drept „state independente”. Ulterior, Vladimir Putin a convocat în ședință Consiliul Suprem de Securitate.

Țările UE a avertizat că va adopta noi sancțiuni împotriva Rusiei, în cazul recunoașterii „independenței RPD și RPL”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: