Vladimir Putin

VIDEO Putin, despre Moldova: „Până nu demult, era cea mai săracă țară din Europa. Acum e Ucraina”

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a susținut joi, 14 noiembrie, conferința de presă anuală, care a durat de această dată peste trei ore. Liderul de la Kremlin a răspuns la întrebările jurnaliștilor, dar și ai societății civile, care s-au interesat de reușitele și planurile Moscovei cu privire la războiul din Ucraina, politica externă și internă a țării, precum și subiecte sociale. Nu au fost ratate nici întrebările ce vizează Republica Moldova. Putin a criticat țara noastră pentru că a ales să se distanțeze de Rusia, dar a menționat că este gata să lucreze și mai departe cu autoritățile de la Chișinău, dacă își vor dori acest lucru.

Putin a fost întrebat de o jurnalistă ce crede despre intențiile Republicii Moldova de a ieși din Comunitatea Statelor Independente (CSI), în condițiile în care, în 2024, Rusia va prelua președinția CSI. Liderul de la Kremlin a răspuns că Rusia își construiește toate planurile doar în baza unor decizii benevole a tuturor părților, dar și a beneficiului propriu.

„Dacă Moldova nu vrea să participe la acest proces, înseamnă că aceasta este alegerea conducerii Moldovei. (…) Pentru noi, prezența acestei țări în CSI nu prea are valoare. Dar suntem pregătiți, nu refuzăm, nu alungăm pe nimeni. Dacă ei vor să muncească, noi suntem bucuroși; dacă nu vor, este alegerea lor”, a declarat Putin.

Președintele Federației Ruse s-a referit la Republica Moldova cu calificativul „cea mai săracă țară din Europa”. Mai mult, el a criticat autoritățile de la Chișinău că, fiind în această poziție, ar refuza „gazul ieftin” propus de Moscova sau piața de desfacere pentru agricultori.

„Până nu demult, (nr. red: Moldova) a fost cea mai săracă țară din Europa, dar acum Ucraina a ocupat acest loc „de cinste”. Dar dacă cea mai săracă țară din Europa primește aceleași resurse energetice de la noi la prețuri destul de mici, dar vrea să urmeze exemplul Germaniei, care acum primește resurse energetice din Statele Unite cu 30% mai scumpe decât înainte de la Federația Rusă, nu are decât. Dacă are bani în plus, să o facă. Acest lucru este valabil și în alte domenii. Piața agroalimentară din Federația Rusă este folosită destul de activ de către producătorii agricoli din Moldova. Nu vor? Nu trebuie! Unde vor merge moldovenii cu aceste produse? (…) La un moment dat ei (nr. red: Moldova) au spus că ne refuză gazul. În realitate, nu renunță la nimic. Cum vor, așa să facă”, a mai declarat Vladimir Putin.

Precizăm că Republica Moldova a denunțat în acest an mai multe acorduri cu CSI, după ce președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că Moldova se retrage din Comunitate. Autoritățile au spus că țara va renunța la toate acordurile care nu aduc nici un beneficiu țării.

Pe 13 decembrie, președinta Maia Sandu a comentat, din nou, relațiile dintre Moldova și Rusia. Șefa statului a denunțat presiuni și șantaj din partea Rusiei, precum și lipsă de respect față de Moldova, neutralitatea și cetățenii ei. Sandu a spus că Moldova nu poate avea relații bune cu Kremlinul în aceste condiții, dar a lăsat să se înțeleagă că, dacă Moscova își va schimba atitudinea față de Republica Moldova, atunci relațiile ar putea fi îmbunătățite.

De menționat că, potrivit datelor statice oficiale, principala piață de desfacere pentru produsele moldovenești este în Uniunea Europeană, România fiind unul dintre principalii importatori. Exporturile în Federația Rusă s-au diminuat considerabil de-a lungul timpul, în special din cauza embargourilor impuse, au declarat în repetate rânduri oficialii de la Chișinău, care au acuzat Moscova că ar folosi produsele moldovenești drept o „bâtă politică” în raport cu Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Stamate va candida independent la parlamentare și își va crea propriul partid: „Am ales un drum fără compromisuri” VIDEO

Deputata neafiliată Olesea Stamate a anunțat că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. Totodată, politiciana a comunicat că urmează să înceapă lucrul pentru constituirea unei noi formațiuni politice pro-europene. Precizările au fost făcute într-un mesaj video publicat pe 20 iulie.

Acum 4 ani, am crezut, cum ați crezut și voi, că schimbarea e posibilă. Am muncit cu toată seriozitatea pentru asta. Dar prea des am văzut cum valorile sunt folosite doar ca vitrină. Cum se vorbește despre Europa, dar se practică dublul standard. Cum se promite dreptate, și se servește interesul de partid.

Ultimele luni am fost invitată să candidez pe listele altor partide, chiar să preiau conducerea unor formațiuni. Le mulțumesc tuturor pentru încredere. Dar am decis să merg pe drumul cel mai greu – dar cel pe care îl simt corect: să candidez ca independentă la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Am ales un drum fără compromisuri. Cu fruntea sus. Și cu credința că încă mai contează să fii om”, a declarat Olesea Stamate.

Aceasta a menționat că grupul de inițiativă a fost creat și în curând va depune actele pentru a începe colectarea semnăturilor în susținerea candidaturii sale.

Totodată, vom lucra la construcția unei noi formațiuni politice – una care pune oamenii, credința și bunul-simț înapoi în centrul deciziilor. Care să unească, nu să dezbine. Care să promoveze cu adevărat integrarea europeană, dar și valorile morale și creștine care stau la temelia unei societăți drepte. Nu e un drum ușor. Dar e unul necesar. Pentru că oamenii din această țară merită mai mult. Merită o politică morală, cinstită, cu respect față de cetățean”, a adăugat ea.

Amintim că Olesea Stamate a fost aleasă deputat în urma alegerilor parlamentare anticipate din 2021, pe lista Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS).

Pe 4 aprilie 2025, aceasta a fost exclusă din PAS. În aceeași zi, formațiunea i-a cerut să-și depună mandatul de deputat.

Decizia PAS a fost luată în contextul scandalului privind eliberarea mai multor condamnați pe viață, acuzați de crime grave. Formațiunea de guvernământ susține că, pe vremea când era președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate ar fi promovat amendamente la Legea amnistiei și Codul penal, care au permis eliberarea acestora. Deputata neagă acuzațiile și spune că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective. Ea propus crearea unei comisii parlamentare de anchetă, însă inițiativa a fost respinsă de majoritatea PAS.

Pe 16 aprilie, Stamate și-a anunțat retragerea din fracțiunea PAS. Ea a anunțat atunci că își va continua activitatea ca deputat, doar că neafiliat. Ulterior, parlamentara a declarat public că a contestat în instanță decizia PAS de a o exclude din partid.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: