(VIDEO) Putin: „Mai multe puncte” din planul de pace al Chinei ar putea fi luate ca bază pentru o înţelegere cu Ucraina
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Putin: „Mai multe puncte” din planul de pace al Chinei ar putea fi luate ca bază pentru o înţelegere cu Ucraina

Multe puncte din planul de pace al Chinei referitor la Ucraina pot fi luate ca bază pentru o înţelegere atunci când Occidentul şi Kievul vor vrea să discute despre asta, dar deocamdată o astfel de disponibilitate nu există, a declarat Vladimir Putin pe 21 martie, în urma discuţiilor cu liderul chinez Xi Jinping, relatează TASS.

„Credem că multe puncte ale planului de reglementare chinez pot fi luate ca bază a unui tratat de pace atunci când sunt pregătiți pentru acesta în Occident și în Ucraina. Șeful Republicii Populare Chineze a acordat multă atenție inițiativelor sale de pace. Dar abia astăzi am aflat că Marea Britanie va furniza Ucrainei obuze cu un element radioactiv. Aparent, Occidentul a decis să lupte cu Rusia până la ultimul ucrainean nu în cuvinte, ci în fapte. Rusia va fi obligată să reacționeze”, declarat şeful statului rus.

El a precizat însă că „până în prezent nu a existat o astfel de disponibilitate” care să fi fost sesizată de Rusia.

Putin a declarat că el şi Xi „au petrecut mult timp” şi „au acordat multă atenţie” discutării planului Beijingului de a pune capăt conflictului din Ucraina.

Liderul rus a descris discuţiile cu omologul său chinez ca fiind „reuşite şi constructive” şi a declarat că acestea au arătat că Beijingul este în mod clar acum cel mai important partener economic al Moscovei.

Declarațiile lui Putin în urma discuțiilor cu Xi:

  • Relațiile dintre China și Rusia sunt la cel mai înalt nivel din toate timpurile.
  • Conform rezultatelor anului trecut, comerțul dintre țări a crescut cu 30%. Anul acesta ne propunem să depășim pragul de 200 de miliarde de dolari. Ne vom aprofunda infrastructura comună în domeniul financiar, transport, logistică și alte domenii. Cercurile de afaceri din țările noastre ar trebui să înceapă să implementeze inițiative și proiecte.
  • Ponderea rublei și yuanului în comerțul reciproc a crescut la 65%, ceea ce exclude intervenția țărilor terțe. Rusia este pregătită să crească livrările neîntrerupte de petrol și gaze pentru economia chineză. Acum China este lider în importul petrolului nostru.
  • Dar astăzi regulile de nezdruncinat sunt încălcate. Comerț liber, acces la tehnologie și educație pentru a opri dezvoltarea. Rusia și China se opun unor astfel de restricții.

La rândul său, vorbind la conferinţa de presă comună cu Putin, Xi Jinping a spus că Beijingul are o „poziţie imparţială” în conflictul din Ucraina şi susţine pacea şi dialogul. Xi, care a vorbit prin intermediul unui translator, a declarat că discuţiile cu Putin au fost „deschise şi prietenoase”, scrie News.ro.

Cei doi lideri au subliniat că „dialogul responsabil” este cel mai bun mod de a rezolva în mod constant criza ucraineană, a relatat, la rândul său, presa de stat chineză, potrivit The Guardian.

Partea rusă şi-a reafirmat angajamentul de a relua discuţiile de pace cât mai curând posibil, a scris presa de la Beijing. Cele două părţi au subliniat că, pentru a rezolva criza ucraineană, trebuie respectate „preocupările legitime de securitate” ale tuturor ţărilor şi trebuie evitată confruntarea între tabere, a relatat presa de stat de la Beijing.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: