VIDEO Războiul deșeurilor. Ion Ceban acuză PAS că ar încerca să blocheze activitatea poligonului de la Țânțăreni
Full Article 4 minutes read

VIDEO Războiul deșeurilor. Ion Ceban acuză PAS că ar încerca să blocheze activitatea poligonului de la Țânțăreni

Primarul capitalei Ion Ceban acuză partidul de guvernare că ar proteja anumite interese și ar încerca să blocheze activitatea poligonului de depozitare a gunoiului de la Țânțăreni. Mai exact, unii agenți economici ar fi impuși să rezilieze contractele de colectare a deșeurilor menajere cu Î.M. Autosalubritate și să încheie noi contracte cu Compania ABS, în spatele căreia, potrivit edilului, ar fi deputați din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Primarul cere închiderea de urgență a gunoiștii de la Boșcana, care potrivit acestuia reprezintă o „catastrofă ecologică”.

Într-o conferință de presă din 13 ianuarie, primarul capitalei Ion Ceban a declarat că gunoiștea de la Boșcana, ce se află lângă hotarul municipiului Chișinău, nu corespunde normelor și reprezintă o catastrofă ecologică, trebuie închisă imediat.

„Acest poligon, mai degrabă, o groapă imensă de gunoi, este protejată de partidul de la guvernare. Știm că cei care astăzi guvernează, vor să creeze probleme artificiale Primăriei Chișinău prin intermediul autorităților de la Anenii Noi și alte localități pentru a bloca activitatea poligonului de la Țînțăreni, singurul poligon din R.M prevăzut pentru depozitarea deșeurilor. (…) Mai mulți agenți economici sunt impuși de anumiți funcționari și deputați să rezilieze contractele de colectare a deșeurilor menajere cu Î.M. Autosalubritate și să încheie noi contracte cu Compania ABS”, a declarat edilul.

Ceban a amintit că, la finele anului trecut, a fost încheiat un acord cu Consiliul de la Țînțăreni pentru o perioadă de 3 ani, pentru exploatarea poligonului, iar pentru modernizarea acestuia și pentru infrastructura localității Primăria Chișinău va cheltui milioane.

Mai mult, acesta a spus că Primăria Chișinău este gata să revadă colaborarea cu Compania privată ABS, propunerea venind recent din partea conducerii companiei.

Nu vom accepta condiționalități și șantaj din partea acestora cum a fost anul trecut când puneau Primăria Chișinău să le achite 50 de milioane de lei și manipulau că ei dau faliment. Ei ne propun să le aducem gratis gunoiul la ei, să fie sortat de ei ceea ce pot vinde, după care Autosalubritate să-l transporte la Țânțăreni. Noi suntem gata să negociem și să colaborăm în așa formulă fără condiții care ar prejudicia nefondat și neargumentat bugetul municipal”, a mai spus primarul.

Potrivit lui Ceban, actualmente Compania ABS duce gunoiul, pe care îl preia de la cei cu care au încheiat contracte, sortează în jur de 10%, în rest, gunoiul este transportat pe poligonul de la Boșcana. „Despre aceste probleme vom scrie și la organismele internaționale pentru a se sesiza”, a precizat edilul.

Totodată, Ion Ceban a anunțat că, pe 18 octombrie 2021, comuna Budești a depus o plângere la Agenția de Mediu privind stoparea depozitării deșeurilor la Boșcana, însă la 15 noiembrie 2021, Inspectoratul pentru Protecția Mediului ar fi refuzat stoparea depozitului.

Primăria Budești, Primăria de la Vadul lui Vodă, Primăria Cruzești și Primăria Tohatin au depus o plângere comună, la 24 decembrie 2021, către Ministerul Mediului privind stoparea activității depozitului, din motiv că se încalcă drastic legislația în vigoare și se poluează intensiv mediul ambiant, însă până în prezent nu există nici o reacție la această plângere. Între timp Primăria Chișinău depune eforturi enorme la modernizarea Poligonului de la Țînțăreni și dezvoltarea sistemului de gestionare a deșeurilor municipale”, a mai spus primarul.

Ion Ceban a prezentat și un reportaj realizat de Primărie la acest subiect. El nu a oferit detalii despre autori.

Înainte de conferința lui Ion Ceban au venit în fața presei consilierii municipali ai PAS. Aceștia l-au acuzat de gestionarea proastă a deșeurilor din capitală.

„Municipiul Chișinău devine tot mai poluat, iar problema deșeurilor din capitală este rezultatul lipsei de viziune a primarului Ion Ceban privind managementul deșeurilor. La momentul de față, municipiul produce zilnic aproximativ 600 tone de deșeuri care ajung la poligonul de la Țînțăreni, însă poligonul în timp de 7 ani nu va mai fi încăpător și atunci primăria va fi nevoită să caute un nou spațiu”, a declarat consilierul municipal Zinaida Popa.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: