(VIDEO) Rusia se retrage din Herson, singurul centru administrativ cucerit de la începutul războiului
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Rusia se retrage din Herson, singurul centru administrativ cucerit de la începutul războiului

Armata rusă și-a anunțat retragerea din Herson, singurul centru administrativ cucerit de la începutul războiului declanșat în Ucraina în luna februarie. Decizia a fost aprobată de către ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu, informează BBC pe 9 noiembrie. 

Comandantul „operațiunii speciale” Serghei Surovikin a propus scoaterea trupelor rusești din Herson, adică regruparea apărării pe malul stând al râului Nipru. Șoigu a acceptat propunerea, argumentând că „viețile și sănătatea militarilor ruși a fost mereu o prioritate” și a dat ordinul privind retragerea pe malul stând al râului.

Surovikin a mai declarat că militarii ucraineni ar planifica distrugerea barajului de la hidrocentrala Kahovka. Ucraina, la rândul său, a adus în repetate rânduri aceleași acuzații armatei ruse.

Administrația prezidențială de la Kiev a declarat într-un interviu pentru Reuters că „este încă prea devreme să vorbim despre retragerea trupelor ruse din Herson”.

La mijlocul lunii octombrie, armata rusă a început evacuarea civililor de pe malul drept al râului Nipru. Serghei Surovikin a anunțat pe 18 octombrie că sunt posibile „cele mai dificile decizii” în ceea ce privește Hersonul.

În ultimele două săptămâni, de pe clădirile administrative din oraș au fost scoase steagurile rusești, monumentele, precum și rămășițele lui Grigorie Potemkin, general-feldmareșal rus.

Kievului a anunțat debutul ofensivei în Herson la începutul toamnei, iar reprezentanții Ministerului ucrainean al Apărării au anunțat că ar putea elibera Hersonul până la începutul acestui an.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: