Demiterea lui Șoigu. De ce Putin l-a înlocuit cu un economist fără experiență în domeniul militar?
Full Article 5 minutes read

Demiterea lui Șoigu. De ce Putin l-a înlocuit cu un economist fără experiență în domeniul militar?

Decizia liderului rus Vladimir Putin de a desemna un nou ministru al Apărării, în locul lui Serghei Șoigu, care deține această funcție de 12 ani (cu o scurtă pauză) a atras interesul analiștilor din toată lumea. Cum interpretează aceștia schimbarea, aflați din sinteza presei internaționale.

ISW: reorganizările din Ministerul Apărării al Rusiei – semn al pregătirii pentru un război prelungit

Reorganizările din Ministerul Apărării al Rusiei și înlocuirea lui Serghei Șoigu cu Andrei Belousov indică faptul că președintele rus Vladimir Putin întreprinde pași pentru pregătirea unui război de lungă durată în Ucraina și pentru confruntarea cu NATO în viitor, relatează Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) din SUA într-o nouă sinteză.

Numirea lui Belousov în funcția de ministru al apărării este un eveniment important în cadrul eforturilor de a crea toate condițiile economice pentru un conflict prelungit, remarcă experții. Belousov nu are experiență militară, însă acest lucru nu poate fi considerat anormal – nici Șoigu nu a avut experiență în armată.

Cei aproape zece ani petrecuți de Belousov în funcția de ministru al dezvoltării economice și implicarea sa în gestionarea diferitelor proiecte inovatoare, inclusiv în domeniul dezvoltării dronelor, l-au pregătit pentru a conduce departamentul care, sub conducerea lui Șoigu, s-a confruntat cu acuzații de corupție și a fost supus unor critici acide.

Belousov are o reputație mai degrabă ca un tehnocrat eficient, iar sursele afirmă că este în relații bune cu Putin.

Putin, probabil, intenționează să folosească experiența lui Belousov pentru a uni politica militară și cea economică. Aceste eforturi indică faptul că Kremlinul continuă să se pregătească pentru un război prelungit în Ucraina, concluzionează ISW.

FT: decizia lui Putin sugerează că este nemulțumit de gestionarea invaziei Ucrainei

„Vladimir Putin l-a înlocuit pe doi dintre cei mai vechi oficiali de securitate într-o remaniere surpriză, sugerând că președintele rus este nemulțumit de gestionarea invaziei sale a Ucrainei din ultimii doi ani”, scrie Financial Time.

„Numirile lui Putin marchează cea mai mare restructurare a oficialilor săi de securitate într-un deceniu și jumătate, chiar în timp ce forțele sale continuă să avanseze împotriva armatei slab echipate și subdimensionate a Ucrainei”, mai menționează jurnaliștii britanici.

The New York Times: schimbarea ar putea marca un punct de cotitură în războiul Rusiei în Ucraina

Președintele Rusiei l-a înlocuit pe ministrul apărării, cu un economist, reorganizând echipa sa de securitate națională pentru prima dată de la invazia sa în Ucraina și semnalând determinarea sa de a pune efortul de război al Rusiei pe un teren economic sustenabil, remarcă The New York Times. Potrivit jurnaliștilor americani, schimbările în cabinet reprezintă o restructurare rară pentru Putin, care are tendința de a evita schimbările bruște, și ar putea marca un punct de cotitură în războiul Rusiei în Ucraina, care durează de mai bine de doi ani.

„Șoigu era prea mare ca să cadă”, a menționat Alexander Baunov, cercetător principal la Carnegie Russia Eurasia Center. Dar în noua sa poziție, a adăugat el, Șoigu va fi „fără puteri reale de comandă și fără un sac cu bani.”

Politico: ar putea să gestioneze corupția din Ministerul rus al Apărării

Numirea lui Belousov, un consilier economic veteran, în funcția de conducere în domeniul apărării este interpretată ca un semn că Putin intenționează să schimbe direcția, după mai bine de doi ani de război împotriva Ucrainei și la scurt timp după o rebeliune eșuată a șefului mercenarilor, Evgheni Prigojin, crede Politico.

„Această mișcare îi permite lui Putin să-l păstreze pe Șoigu de partea sa, în timp ce aduce pe cineva care ar putea să gestioneze impactul corupției în Ministerul Apărării al Rusiei,” a spus Philip Ingram, un fost colonel de informații militare britanic și planificator NATO. „Cine este mai deschis la inovație este cel care iese victorios pe câmpul de luptă,” îl citează jurnaliștii pe Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care a comentat logica din spatele numirii lui Belousov.

Demiterea lui Șoigu. De ce Putin l-a înlocuit cu un economist fără experiență în domeniul militar?

AFP via Getty Images

Independent: instabilitate chiar în inima regimului

Decizia lui Vladimir Putin de a-și înlocui ministrul apărării în cadrul unei reorganizări a cabinetului indică „o instabilitate serioasă chiar în inima” regimului său, a declarat un fost ofițer de informații MI6, citat de Independent.

Sergei Șoigu a fost considerat de mulți a doua persoană cea mai puternică din Rusia, a spus Christopher Steele la Sky News, sugerând că schimbarea depășește o reorganizare „normală”. „Este important să înțelegem că el a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin, fostul șef al FSB și așa mai departe, timp de mulți ani”, a spus el. „[Aceasta indică] o instabilitate foarte serioasă chiar în inima acestui regim”, conchide expertul.

***

Președintele rus Vladimir Putin l-a înlocuit pe Serghei Șoigu din funcția de ministru al Apărării cu Andrei Belousov. Şoigu a fost numit, în schimb, secretar al Consiliului de Securitate rus, funcţie în care îl înlocuieşte pe Nikolai Patruşev, fost director al FSB.

În vârstă de 65 de ani, Andrei Belousov a fost în diferite momente consilier al preşedintelui Vladimir Putin pe probleme economice, ministru al dezvoltării economice, director al Departamentului de Economie şi Finanţe al Biroului guvernamental rus, director general al Centrului de Analiză Macroeconomică şi Previziuni pe termen scurt şi a lucrat la Academia de Ştiinţe a URSS, devenită apoi Academia Rusă de Ştiinţe, între 1981 şi 2006, scrie News.ro.

Belousov a ocupat, de asemenea, funcţia de şef interimar al Cabinetului de Miniştri în perioada 30 aprilie – 19 mai 2020, când premierul Mihail Mişustin a fost spitalizat din cauza infecţiei cu coronavirus.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: