VIDEO „Rușine”. Deputații lui Șor au încercat să intre la ședința Parlamentului: forțat, mânerul ușii a fost rupt
Full Article 4 minutes read

VIDEO „Rușine”. Deputații lui Șor au încercat să intre la ședința Parlamentului: forțat, mânerul ușii a fost rupt

După ce au protestat în fața Parlamentului, deputații afiliați oligarhului fugar Ilan Șor au încercat să intre în sala de ședințe a Legislativului. Deși le este interzisă participarea la următoarele 5 ședințe plenare, deputații ar fi forțat ușa sălii și în rezultat a fost rupt mânerul acesteia. Cu toate acestea, parlamentarii nu au reușit să intre în sala de ședință dat fiind faptul că la intrare se aflau mai mulți bărbați în civil, care ar face parte din pază. În reacție, reprezentanții partidului de guvernare au declarat că deputații, care au încercat să intre în sala de ședințe, „caută să provoace și să încalce Regulamentul Parlamentului, care spune clar că se interzic tulburările dezbaterilor, crearea agitației, blocarea tribunei”. 

„Stimată presă, domnul Suhodolski nu se regăsește în hotărâre și lui i se îngrădește dreptul. Și accesul. (…) Ce faceți voi? (…) Noi nu înțelegem cine sunt oamenii aceștia. Dacă nu vă prezentați eu vreau să intru”, a spus deputata Marina Tauber, încercând să intre în sala de ședințe. „Cine sunteți băieți? Alte state probabil că au capturat clădirea Parlamentului, noi vrem să intrăm”, a adăugat Tauber.

„Rușine, Rușine” – au scandat deputații, în timp ce încercau să intre în sala de ședințe.

În reacție la încercarea parlamentarilor de a intra în sala de ședințe, deputatul Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian a scris pe o rețea de socializare că „echipa Putin este nemulțumită că i s-a interzis accesul la 5 ședințe ale parlamentului”.

„Acesta este rezultatul direct al amenințărilor pe care ei le-au enunțat de câteva ori în plen. Au fost atenționați, apoi au încercat să împiedice desfășurarea ședințelor plenare, iar rezultatul e inevitabil. Echipa Putin este echipa pro-război, haos, violență și hoție. Echipa Moldova sunt cetățenii din țara noastră care își vor pace, liniște și un viitor european”, a adăugat Marian.

Cu o reacție a venit și deputata PAS Veronica Briceag. „ȘORiceii umblă prin vizuine, pe sub clădirea legislativului… caută să provoace și să încalce Regulamentul Parlamentul Republicii Moldova care spune clar că se interzic tulburările dezbaterilor, crearea agitației, blocarea tribunei, împiedicarea desfășurării normală a ședințelor plenare, iar aceste șouri se sancționează, inclusiv cu interzicerea participării la ședințele plenare pe o anumită perioadă”, a scris parlamentara pe o rețea de socializare.

***

Pe 13 iunie, deputații Denis Ulanov, Vasile Bolea, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Alexandr Nesterovschi, Irina Lozovan și Vadim Fotescu au blocat tribuna centrală din plenului Parlamentului, în timpul ședinței plenare. Parlamentarii – afiliați oligarhului fugar Ilan Șor – au protestat în acest mod față de gestul președintelui Parlamentului, Igor Grosu, care nu i-a permis lui Denis Ulanov să facă o luare de cuvânt pe marginea unui proiect de lege dezbătut în ședință. În rezultat, majoritatea parlamentară PAS a adoptat o sancțiune față de cei șapte deputați, prin care le-a fost interzisă participarea la următoarele cinci ședințe plenare. Detalii AICI.

Pe 14 iunie, în fața Parlamentului, deputații afiliați oligarhului fugar Ilan Șor au protestat. Alături de mai mulți manifestanți, aceștia și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu decizia de a le fi interzisă participarea la următoarele cinci ședințe plenare. Totodată, ei au anunțat că vor propune Blocului Comuniștilor și Socialiștilor spre semnare o inițiativă cu privire la revocarea președintelui Parlamentului Igor Grosu. Între timp, la ședința Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea a cerut includerea pe ordinea de zi a unui proiect prin care blocul își exprimă vot de „încredere” față de activitatea lui Igor Grosu. În reacție, Grosu a spus că „încrederea” deja i-a fost oferită, totodată proiectul nu poate fi inclus pe ordine deoarece aceasta a fost aprobată în ajun. Ulterior, socialiștii și comuniștii au părăsit ședința Parlamentului. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: