VIDEO „Să întoarcem Chișinăul oamenilor”. PAS și-a lansat candidatul în alegerile locale pentru capitală
Full Article 5 minutes read

VIDEO „Să întoarcem Chișinăul oamenilor”. PAS și-a lansat candidatul în alegerile locale pentru capitală

Candidatul Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) la funcția de primar al Chișinău Lilian Carp a dat start, pe 6 octombrie, campaniei electorale. Lansarea a avut loc în fața Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. „Votează PAS! Echipa Europa!” – este sloganul cu care merge Lilian Carp și echipa sa în campanie.

La evenimentul de lansare a candidatului PAS la șefia capitalei au participat câteva sute de persoane, printre care membri ai formațiunii și cetățeni de rând.

Pe lângă Lilian Carp, printre speakerii evenimentului s-au numărat președintele PAS și, în același timp, șeful legislativului Igor Grosu, deputați din majoritatea parlamentară și premierul Dorin Recean, care, de altfel, nu este mebru al formațiunii de guvernământ.

În discursul său, Igor Grosu a menționat că PAS are două obiective în această toamnă: să câștige alegerile și să declanșeze negocierile privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.

Vreau să vă spun că devine o tradiție ca noi, înainte de luptă, care sunt alegerile locale să ne adunăm aici. Și este corect să fie așa, pentru că în 2021, la fel, aici ne-am adunat, ne-am mobilizat și am dat lovitura. Acum avem în față alegeri și mai importante. Având un președinte, având o majoritate parlamentară, mai avem nevoie de ceva și mai important: avem nevoie de primari și consilieri pro-europeni. Dar mai exact de care? PAS! Avem nevoie de primari și consilieri PAS! (…) Două lucruri avem de făcut în toamna asta. Unu – să câștigăm alegerile. Doi – să deschidem negocierile de aderare. Noi nu cerșim nimic, noi am demonstrat prin modestia noastră, prin sinceritatea noastră, prin deschiderea noastră că suntem europeni, că trăim europenește, că gândim europenește. Și facem tot efortul ăsta, scuzați, poate sună prea des, dar o facem pentru copiii noștri”, a spus Grosu.

La rândul său, premierul Dorin Recean a vorbit în alocuțiunea sa despre importanța proiectelor de dezvoltare a localităților din țară în procesul de eurointegrare.

Președinta Sandu a anunțat obiectivul strategic al țării: să aducem Europa acasă până în 2030. Și avem de implimentat un program foarte clar prin care construim în fiecare localitate Europa acasă. Chiar din primele zile am determinat cele 20 de priorități ale Guvernului. (…) Și care este primul punct din acele priorități? Este modernizarea satelor și orașelor noastre, pentru că Moldova Europeană înseamnă sate și orașe europene. (…) Și asta vom construi noi. (…) Deja am finanțat peste 490 de proiecte prin Programul „Satul European”. Prin „Satul European Expres” am realizat și realizăm peste 400 de proiecte – apă, canalizare, iluminare, grădinițe, școli, instituții medicale. (…) Am alocat deja peste 2 miliarde de lei pentru Programul Satul European și în anul viitor vom dubla acest buget. În continuare, este foarte important să susținem afacerile mici. Prin Programul „373”, prin programele de debirocratizare, prin programele de scoatere a tuturor impedimentelor întreprinderilor mici și mijlocii vom putea să creăm locuri de muncă bine plătite acasă”, a spus premierul.

În acest context, șeful Guvernul a declarat că pentru implimentarea proiectelor de dezvoltare a satelor și orașelor din Moldova este nevoie de „primari europeni”.

Cu ajutorul partenerilor noștri exteriori, noi vom putea să creștem efortul și investițiile în satele noastre, în orașele noastre. Pentru asta avem nevoie de primari europeni, care să poată implimenta aceste proiecte. Noi cu toții am observat cum vecinii noștri, și în primul rând România, a avut o creștere accelerată în sate și în orașe anume în programul de pre-aderare. Iar pentru asta avem nevoie de primari europeni. Echipa Europa urmează să implimenteze aceste programe de dezvoltare. Echipa Europa! Echipa PAS este echipa Europa! La 5 noiembrie, votăm echipa PAS, echipa Europa!”, a menționat prim-ministrul Recean.

Iar Lilian Carp a menționat că a decis să candideze pentru funcția de primar al capitalei pentru că a obosit să mai fie „mințit”.

Am decis să candidez din parte Partidului Acțiune și Solidaritate pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău și să conduc lista de consilieri, pentru că am obosit să mai fiu mințit. Noi, toți locuitorii din municpiul Chișinău, am obosit să mai fim prizonierii minciunilor și conflictelor artificiale. Noi avem datoria morală să facem din Chișinău un oraș confortabil, un oraș pentru oameni, unde nu vor mai fi ambuteiaje, unde proiectele mari de infrastructură pot să devină realitate, unde transportul public este sigur, confortabil și vine la timp, unde curțile și blocurile n-o să mai arate ca după război, unde se vor construi noi școli și grădinițe. (…) Noi avem datoria morală să întoarcem Chișinăul oamenilor și să-l scoatem din mâinile populiștilor. Îmi pasă de acest oraș, pentru că în acest oraș trăiesc din 1993. În acest oraș mi-am întâlnit dragostea, în acest oraș mi-am ridicat copilul, în acest oraș eu vreau să-mi trăiesc bătrânețile”, a spus Lilian Carp.

***

De menționat că Comisia Electorală Centrală a dat start campaniei electorale pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023 pe 6 octombrie. Vezi AICI ce le este interzis candidaților în campania electorală.

La alegerile generale locale din 5 noiembrie 2023 curent vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: