(VIDEO) Spînu, despre campania lui Tauber la Bălți: „Să vedem dacă nu s-a încălcat legea”
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Spînu, despre campania lui Tauber la Bălți: „Să vedem dacă nu s-a încălcat legea”

Secretarul general al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu este de părere că Marina Tauber, candidata Partidului „ȘOR”, care a accces în turul II al alegerilor locale din mun. Bălți, a avut o campanie electorală finanțată netransparent. În cadrul ediției din 25 noiembrie a emisiunii „Puterea a patra” de la N4, oficialul a menționat că nu va fi surprins dacă aceasta va fi exclusă din cursă, în cazul în care se vor găsi probe cu privire la ilegalitățile comise pe durata campaniei.

Andrei Spînu a menționat că a fost surprins de rezultatul scrutinului de la Bălți: „Am avut un pic alte așteptări cu privire la rezultat. Dar asta este – cetățenii votează, noi trebuie să le acceptăm așa cum sunt, să vedem dacă nu s-a încălcat legea, dacă a fost totul corect și în rest – asta este, democrație”, a menționat Spînu.

Secretarul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a refuzat să comenteze acuzațiile candidatei Partidului „ȘOR” Marina Tauber, potrivit cărora s-ar urmări scoaterea sa din cursa electorală înainte de turul II de scrutin.

„Singurul lucru care ne interesează ca și partid este să avem alegeri corecte cu finanțare corectă, transparentă și egale. Eu cred că nu  [au fost corecte la Bălți, n.red.] Am primit suficiente semnale că această campanie iarăși a fost finanțată netransparent, cu bani neclari, cu raportări fictive, pe alocuri. Și asta lasă multe semne de întrebare”, a menționat oficialul.

De asemenea, Andrei Spînu este de părere că instituțiile statului trebuie să-și facă treaba mai bine: „Suntem în situația când constatăm că nu este suficientă claritate și probabil suficient mandat ca aceste lucruri să fie luate mai în serios și să fie o divizare mai clară a responsabilităților: cine investighează, cum se raportează fraudele în alegeri. Până să ajungem noi la guvernare, nicio guvernare nu s-a ocupat serios de modificarea legislației în vederea contracarării finanțării ilegale a partidelor. Ministerul Justiției lucrează deja la diferite mecanisme, dar nu sunt încă în funcțiune”.

Întrebat dacă va fi mirat în cazul în care Marina Tauber va fi exclusă din cursa electorală, Spînu a răspuns: „Dacă se vor prezenta suficiente probe care demonstrează că campania doamnei Tauber a fost finanțată ilegal și incorect și probele vor fi evidente, atunci nu m-ar surprinde”.

Amintim că Marina Tauber a câștigat primul tur al alegerilor pentru funcția de primar al mun. Bălți. Tauber a obținut 47,93% din voturile valabil exprimate, iar în turul 2 se va duela cu Nicolae Grigorișin, care a candidat independent.

Pe 24 noiembrie, Tauber a acuzat PAS și pe contracandidatul său Nicolae Grigorișin că ar planifica să o elimine abuziv din cursa electorală. Turul 2 de scrutin se va desfășura pe 5 decembrie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: