VIDEO Sute de persoane, printre care artiști și politicieni, și-au luat rămas bun de la regretatul Ion Druță în Chișinău. Eugen Doga: „E o tragedie”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Sute de persoane, printre care artiști și politicieni, și-au luat rămas bun de la regretatul Ion Druță în Chișinău. Eugen Doga: „E o tragedie”

Ceremenonia de rămas bun de la regretatul scriitor Ion Druță, care s-a desfășurat la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a luat sfârșit. În prezent, cortegiul funerar, care însoțește sicriul cu trupul neînsuflețit, se îndreaptă spre Soroca, acolo unde scriitorul va fi înmormântat.

Ceremonia funerară de la Teatrul Național „Mihai Eminescu” s-a început la ora 09:00.

Sute de persoane de rând au venit la Teatrul Național „Mihai Eminescu” pentru a aduce un ultim omagiu lui Ion Druță. La ceremonia de rămas bun au fost prezente și figuri publice. Este vorba despre scriitorii Arcadie Suceveanu, actorii Vitalie Rusu, Margareta Pântea, compozitorul Eugen Doga, regizorul Petru Hadîrcă, șeful legislativului Igor Grosu, ex-președinții Petru Lucinschi, Igor Dodon și Vladimir Voronin, deputații Vlad Batrîncea, Mihai Druță, primarul capitalei, Ion Ceban, și alți oficiali.

De menționat că, în cadrul ceremoniei, oameni de cultură precum Arcadie Suceveanu, Eugeniu Coșeriu, Petru Hadîrcă, Vitalie Rusu și Margareta Pântea au ținut discursuri în care au omagiat memoria scriitorului Ion Druță.

La ora 11:30, ceremonia de rămas bun din capitală a luat sfârșit, iar cortegiul funerar a pornit spre localitatea Soroca.

Într-o scurtă intervenție pentru NM, compozitorul Eugen Doga s-a referit la trecerea în neființă a lui Ion Druță ca fiind o tragedie pentru lume.

E o tragedie fiindcă Druță a fost o epocă pentru noi și pentru lume. Nu prea înțeleg când oamenii noștri, modestia noastră moldovenească, prostească… El nu reprezintă cultura noastră, el reprezintă cultura universală și trebuie de aici pornit”, a spus renumitul compozitorul.

Ion Druță va fi înmormântat la monumentul Lumânarea Recunoștinței, care se află pe un versant din Soroca, după cum a solicitat scriitorul în testamentul său.

***

Scriitorul și dramaturgul moldovean Ion Druță s-a stins din viață în dimineața zilei de 28 septembrie, la Moscova. Informația a fost făcută publică de către editura Cartier. Iar directorul editurii Gheorghe Erizanu a dezvăluit copia electronică a testamentului lui Druță. Scriitorul a menționat că își dorește să fie înmormântat la Soroca, la Lumânarea Recunoștinței.

Ziua de 2 octombrie a fost declarată zi de doliu național în Republica Moldova. Un decret în acest sens a fost semnat de președinta Maia Sandu. În această zi, în toate localitățile din țară, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare, este arborat în bernă Drapelul de Stat al Republicii Moldova.

Pe 3 septembrie, Ion Druță a împlinit 95 de ani. El s-a născut 1928, în comuna Horodişte, fostul judeţ Soroca, astăzi – raionul Donduşeni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: