VIDEO Tihanovskaia le cere soldaților belaruși să se predea armatei ucrainene, în cazul în care sunt trimiși să lupte
Full Article 2 minutes read

VIDEO Tihanovskaia le cere soldaților belaruși să se predea armatei ucrainene, în cazul în care sunt trimiși să lupte

Liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a publicat pe 22 martie o adresare către soldații belaruși. În cazul în care vor fi trimiși să lupte în Ucraina, aceasta le recomandă să se predea armatei ucrainene.

Politiciana care a candidat la alegerile prezidențiale din Belarus a declarat că Alexandr Lukașenko „și-a trădat deja o dată patria”, atunci când a pus la dispoziția Rusiei teritoriul Belarusului pentru agresiunea împotriva Ucrainei. Aceasta consideră că invazia directă a armatei belaruse în Ucraina va fi „o pată de rușine” în relația cu poporul ucrainean și va izola și mai mult Minskul de restul lumii.

„Toți cei care vor da ordinul privind invazia trupelor belaruse în Ucraina, indiferent de funcție și grad militar, va compărea în fața tribunalului. Toți cei care vor îndeplini această comandă criminală vor răspunde în fața legii”, a spus Tihanovskaya.

În același timp, politiciana a subliniat că militarii care refuză să îndeplinească „ordinele criminale” sunt absolviți de răspundere, potrivit legii. Ea a menționat că soldații își pot manifesta dezacordul prin depunerea armelor. Prin urmare, militarii care au utilizat orice mijloace pentru a preveni îndeplinirea unor ordine criminale sunt absolviți de responsabilitate, la fel ca și cei care părăsesc câmpul de luptă sau se predau forțelor ucrainene.

„Ordinul privind introducerea trupelor în Ucraina este nu doar un ordin care trimite la moarte sigură militarii țării noastre, dar și un ordin prin care li se cere belarușilor să renunțe la independență și la viitor”, a mai spus liderul opoziției din Belarus, care a părăsit țara în august 2020 și s-a stabilit la Vilnius.

Amintim că liderul de la Minsk Alexandr Lukașenko a anunțat în repetate rânduri că nu intenționează să trimită trupe belaruse în Ucraina. Cu toate acestea, Ucraina acuză Belarusul că plănuieşte să intre în război alături de Rusia.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: