(VIDEO) „Toată biserica e în doliu”. Valuța îi cere mitropolitului Vladimir, nașul său de cununie, să prezinte dovezile împotriva sa
Full Article 5 minutes read

(VIDEO) „Toată biserica e în doliu”. Valuța îi cere mitropolitului Vladimir, nașul său de cununie, să prezinte dovezile împotriva sa

Ghenadie Valuța, diaconul care a fost oprit, recent, de Mitropolia Moldovei, de a săvârși cele sfinte și a fost exclus din clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova, a susținut o conferință de presă pe 8 decembrie. Acesta îi cere mitropolitului Vladimir, care este și nașul său de cununie, să prezinte dovezile care l-au făcut să ia această decizie.

Ghenadie Valuța a venit la conferința de presă împreună cu soția sa și un enoriaș, consilier al bisericii din Anenii Noi. Potrivit diaconului, pe 10 noiembrie, mitropolitul Vladimir l-a invitat, în calitate de administrator al bisericii, să vină la Mitropolie, pentru a discuta despre situația din lăcaș, care de doi ani nu are un paroh, iar slujbele sunt oficiate de un preot temporar. Ajuns la întrevedere, mitropolitul Vladimir l-ar fi lăudat pentru schimbările în bine și i-ar fi sugerat ca, după Crăciun, să discute despre avansarea sa în calitate de preot. Până atunci, Ghenadie Valuța a fost însărcinat să schimbe casierul bisericii, fiindcă ar fi fost înregistrate plângeri.

„Împreună cu consilierii am acceptat, iar ajunși acasă am făcut totul legal, am anunțat casierul din timp. Însă persoana apropiată casierului mi-a spus: „nu contează ce spune mitropolitul. Dacă îl scoți de acolo, eu te scot din biserică!”. La scurt timp, pe 2 decembrie, m-am pomenit că sunt așteptat la judecata mitropolitană”, a relatat Valuța.

Diaconul mai susține că, în spatele sancțiunii sale, ar fi anumite interese financiare.

„Ceea ce e scris acolo eu nu țin minte să fi făcut. Pot să vorbesc dacă mi se vor da probele judecății. Eu nu cunosc probele învinuirii. Trebuie să fii dement ca să-ți pui în pericol cariera și familia. Eu am mai trecut prin aceste ispite și am pus jurământ și doi ani sunt dovada acestei schimbări. (…) Ca biserica să fie menținută mai departe, pe partea financiară, este motivul pentru care acei oameni apropiați s-au dus la Mitropolie și au spus, josnic, cele mai urâte lucruri. Astăzi am fost la poliție, iar poliția mi-a spus că miroase a fals”, a mai spus Valuța.

În context, Valuța i-a cerut mitropolitului Vladimir, care este și nașul său de cununie, să prezinte dovezile care l-au făcut să ia decizia privind excluderea sa din clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

„I-am scris mitropolitului să i se facă milă de mine și să îmi dea copiile probelor, ca să văd de ce sunt învinuit și să le pot filtra prin veridicitatea lor. Consiliul bisericii a adresat o cerere mitropolitului, ca să desfășoare o nouă ședință, să se asculte și partea pârătului. Mitropolitul nostru este foarte blând și bun, el este cel care m-a cununat, m-a hirotonit, mi-a botezat copiii și chiar dacă am avut niște conflicte, i-am cerut iertare”, a mai spus Valuța.

Valuța a mai spus că are patru copii, iar acum a rămas „în drum”. Acesta mai susține că ar fi ținta unor discreditări, iar Mitropolia este dusă în eroare. „Eu cred că mitropolitul o să ne accepte cele două cereri, pentru că este dorința întregii bserici, în doliu este toată biserica”.

La rândul său, soția sa susține că acuzațiile privind violența în familie nu sunt adevărate: „Mă vedeți – nu sunt vânătă, nu am mâinile sau picioarele frânte, am capul întreg. Toate teatrele acestea cu violența le-am trecut și anii trecuți și le trecem permanent și știu scopul cu care sunt făcute. (…) Avem deja 12 ani împreună în familie și niciodată nu a fost agresiv, nici fizic, nici verbal. Nici cel mai mare criminal nu a fost scos așa în public, cum a fost ponegrit el, că ți-e rușine să mergi prin Aneni”.

Un enoriaș al bisericii din Anenii Noi a solicitat mitropolitului Vladimir să asculte și cealaltă parte implicată: „Nu știu de ce 2-3 persoane conduc toată biserica și chiar Mitropolia. Veniți la biserica din Anenii Noi și ascultați enoriașii, vedeți ce spun ei”.

Pe 2 decembrie, Mitropolia Moldovei a luat decizia ca diaconul Ghenadie Valuța să fie oprit de a săvârși cele sfinte și exclus din clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova. Hotărârea a intrat în vigoare pe 3 decembrie. Potrivit documentului, Valuța a fost sancționat pentru „agresiune fizică în privința membrilor familiei, comportament manipulator, demagogic și neadecvat” pentru un slujitor al bisericii. De asemenea, s-a constatat „asumarea samavolnică a administrării treburilor parohiale și depășirea atribuțiilor clericale”.

Diaconul ortodox Ghenadie Valuța, un cunoscut activist ani-gay din Chișinău, a fost filmat în 2019 chinuind un câine, pe care l-a legat în urma mașinii și l-a târât pe drum. Apărătorii drepturilor animalelor au cerut judecarea făptașului. În imaginile apărute pe rețelele de socializare, cățelul zace pe drum, cu labele din față sângerând, fiind legat cu un lanț de mașina diaconului. Într-un video pe Facebook, filmat aparent de o persoană care l-a oprit pe Valuța, acesta afirmă că animalul ar fi mușcat un copil, iar el ar fi încercat să-l scoată din sat. „M-am comportat omenește, nu l-am otrăvit sau ucis”, a spus atunci Valuța.

Diaconul a mai consternat opinia publică, când și-a făcut poze selfie alături de o bătrână muribundă și le-a publicat pe rețelele de socializare. Cunoscut pentru organizarea manifestărilor împotriva minorităților sexuale, diaconul a fost „oprit de a săvârși cele sfinte” în 2015 de către Mitropolia Moldovei din cauza „instigării la vrajbă, ură, clevetire”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: