captură video

VIDEO Veteranii războiului de la Nistru a protestat la Judecătoria Ciocana și în fața Guvernului

Un grup de veterani ai războiului de la Nistru a protestat, pe 14 decembrie, în fața Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Un alt protest al veteranilor s-a desfășurat în fața Guvernului.

În fața sediului Judecătoriei Chișinău de la Ciocana s-a desfășura un protest. Imagini de la fața locului a difuzat, în direct, ex-deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Chiril Moțpan. Majoritatea manifestanților au purtat haine de camuflaj, iar unii dintre ei au adus și steagul Republicii Moldova. Aceștia au scandat „Unire, veterani!”. Acțiunea a avut loc în semn de susținere față de colegii lor, care sunt vizați în câteva dosare penale, în urma participării la protestele din 2020.

Amintim că, în cadrul protestului organizat de mișcarea „Forța Veteranilor”, pe 16 iulie 2020, s-au produs altercații dintre forțele de ordine și veterani. Polițiștii au condus la sectorul de Poliție Buiucani nouă persoane, invocând că au manifestat violent și au agresat polițiștii. Ex-deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, a declarat atunci că poliția a cauzat protestatarilor vătămări corporale grave, iar unul dintre ei se află în stare gravă la spital. Intervenția polițiștilor a stârnit un val de critici în rândul politicienilor, dar și al reprezentanților societății civile, care au condamnat modul în care s-a intervenit.

Într-un comunicat de presă publicat pe 18 iulie poliția a anunțat intentarea a trei procese penale și trei procese contravenționale ca urmare a protestelor organizate de veterani. Totodată, Inspectoratul General al Poliției precizează că „informațiile vehiculate precum că o persoană ar fi fost internată în urma altercațiilor cu poliția este o dezinformare și încercare de denigrare a imaginii sistemului polițienesc

Un alt protest s-a desfășurat în fața Guvernului și a fost organizat de „Forța veteranilor de război”. De data asta, manifestanții au cerut demisia șefului Biroului pentru relații cu veteranii, Nicolae Gîrbu. Veteranii au dat citire petiției, iar ulterior au depus-o la Cancelaria de Stat, aceasta fiind adresată premierului Natalia Gavrilița.

Imaginile au fost difuzate de către vicepreședintele Consiliului raional Ialoveni, Andrei Eremia.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

presedinte.md

Liderii UE, angajament pentru o aderare rapidă a Moldovei. Declarație comună după summit-ul de la Chișinău

Președinta Maia Sandu, președintele Consiliului European, Antonio Costa, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au emis o declarație comună în urma primului Summit Moldova-UE. Documentul reafirmă, între altele, angajamentul față de o avansare rapidă în procesul de aderare a țării noastre la Uniunea European și reiterează solicitarea privind retragerea trupelor și munițiilor ruse din regiunea transnistreană.

UE își reafirmă angajamentul ferm de a sprijini Moldova pe calea sa de reforme pentru aderarea la UE. Moldova și-a reconfirmat angajamentul și determinarea puternice și constante de a urmări acest obiectiv strategic cu o dedicare de neclintit, inclusiv prin introducerea în Constituția Republicii Moldova, în urma referendumului din 2024, a obiectivului de aderare la UE. Salutăm progresele făcute de Moldova în procesul de reformă, în pofida provocărilor semnificative cauzate de factori externi.

Extinderea reprezintă o investiție geostrategică în pace, securitate, stabilitate și prosperitate. Ne reiterăm angajamentul de a avansa rapid în procesul de aderare a Moldovei la UE, în baza unor reforme credibile și a principiului meritelor proprii, în conformitate cu criteriile de la Copenhaga”, se arată în document.

Totodată, declarația salută progresele înregistrate în procesul de reformare a justiției și domeniul securității energetice.

Reconfirmăm solidaritatea și sprijinul UE față de Moldova în combaterea amenințărilor hibride și cibernetice cauzate de Rusia și suntem pregătiți să sprijinim în continuare transformarea digitală a țării și securitatea sa cibernetică, inclusiv prin intermediul Echipelor de răspuns rapid în domeniul cibernetic”, se mai menționează în declarație.

De asemenea, în document sprijinul „ferm” și „neclintit” pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în granițele sale recunoscute la nivel internațional. „UE și Moldova împărtășesc angajamentul comun pentru o reintegrare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a țării. Solicităm retragerea tuturor forțelor militare și a munițiilor rusești din regiunea transnistreană a Moldovei. UE va continua să sprijine eforturile de reintegrare ale Moldovei și se va asigura ca parcursul european să rămână deschis și incluziv pentru toți cetățenii săi”, se arată în document.

Amintim că Summit-ul Republica Moldova – Uniunea Europeană a avut loc la Reședința de Stat din Chișinău. În timpul reuniunii, participanții au abordat subiecte legate de procesul de aderare la UE, extinderea legăturilor economice și cooperarea în domenii precum infrastructura, energia, digitalizarea și dezvoltarea regională. Un punct important pe agenda summit-ului la constituit Planul de Creștere pentru Moldova – un pachet financiar de 1,9 miliarde euro, acordat de blocul comunitar.

La summit-ului, Ursula von der Leyen a anunțat despre debursarea primei tranșe de 270 milioane euro din Planul de Creștere și liberalizarea roaming-ului cu UE, începând cu 1 ianuarie 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: