VIDEO Veteranii războiului de la Nistru a protestat la Judecătoria Ciocana și în fața Guvernului
Full Article 2 minutes read

VIDEO Veteranii războiului de la Nistru a protestat la Judecătoria Ciocana și în fața Guvernului

Un grup de veterani ai războiului de la Nistru a protestat, pe 14 decembrie, în fața Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Un alt protest al veteranilor s-a desfășurat în fața Guvernului.

În fața sediului Judecătoriei Chișinău de la Ciocana s-a desfășura un protest. Imagini de la fața locului a difuzat, în direct, ex-deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Chiril Moțpan. Majoritatea manifestanților au purtat haine de camuflaj, iar unii dintre ei au adus și steagul Republicii Moldova. Aceștia au scandat „Unire, veterani!”. Acțiunea a avut loc în semn de susținere față de colegii lor, care sunt vizați în câteva dosare penale, în urma participării la protestele din 2020.

Amintim că, în cadrul protestului organizat de mișcarea „Forța Veteranilor”, pe 16 iulie 2020, s-au produs altercații dintre forțele de ordine și veterani. Polițiștii au condus la sectorul de Poliție Buiucani nouă persoane, invocând că au manifestat violent și au agresat polițiștii. Ex-deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, a declarat atunci că poliția a cauzat protestatarilor vătămări corporale grave, iar unul dintre ei se află în stare gravă la spital. Intervenția polițiștilor a stârnit un val de critici în rândul politicienilor, dar și al reprezentanților societății civile, care au condamnat modul în care s-a intervenit.

Într-un comunicat de presă publicat pe 18 iulie poliția a anunțat intentarea a trei procese penale și trei procese contravenționale ca urmare a protestelor organizate de veterani. Totodată, Inspectoratul General al Poliției precizează că „informațiile vehiculate precum că o persoană ar fi fost internată în urma altercațiilor cu poliția este o dezinformare și încercare de denigrare a imaginii sistemului polițienesc

Un alt protest s-a desfășurat în fața Guvernului și a fost organizat de „Forța veteranilor de război”. De data asta, manifestanții au cerut demisia șefului Biroului pentru relații cu veteranii, Nicolae Gîrbu. Veteranii au dat citire petiției, iar ulterior au depus-o la Cancelaria de Stat, aceasta fiind adresată premierului Natalia Gavrilița.

Imaginile au fost difuzate de către vicepreședintele Consiliului raional Ialoveni, Andrei Eremia.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: