VIDEO „Vom replica maxim posibil ceea ce am văzut aici”. Ministrul Dan Perciun a arătat un liceu din Norvegia
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Vom replica maxim posibil ceea ce am văzut aici”. Ministrul Dan Perciun a arătat un liceu din Norvegia

Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun se află în Norvegia și a arătat un liceu din această țară. Oficialul a prezentat cantina instituției, inclusiv spațiile pentru colectarea separată a deșeurilor. Potrivit lui Perciun, în interiorul școlii se află un laborator de cercetare pentru prevenirea și tratamentul cancerului. Aici elevii pot desfășura proiecte împreună cu cercetătorii. Ce ține de condițiile pentru cadrele didactice, acestea au propriul spațiu de lucru, calculatoare inclusiv spații de odihnă. Iar elevii, atunci când se înscriu la această instituție, beneficiază de un laptop pe care îl utilizează pe parcursul studiilor.

Ministrul Educației Dan Perciun a spus că se află în Norvegia „din câteva motive”.

„Urmează să construim două școli și respectiv am venit să vedem cum arată școlile din Norvegia. Și totodată facem renovări. Am vrut să vedem care sunt standardele care se aplică aici și de ce pot beneficia copiii din Norvegia. O să mai mergem și în alte țări pentru a înțelege mai bine cum putem moderniza instituțiile noastre de învățământ. (…) Ne aflăm într-un tip de liceu clasic. Copiii, 15-19 ani. O instituție de învățământ cam de 1000 de persoane”, a precizat oficialul pe rețelele de socializare.

Perciun a arătat cantina instituției de învățământ.

„Arată, evident, foarte modern, contemporan. (…) Au dulăpioare, un lucru care l-am mai văzut și în alte școli. Deci, dulăpioarele sunt obligatorii și amplasate peste tot. Se încheie cu lacăt. (…) E o cantină foarte mare, mănâncă toată lumea. Ei nu oferă prânzuri gratuite. (…) Elevii le achită, cam 2 euro costă un prânz aici la ei. Pentru Norvegia aceasta nu este o sumă semnificativă”, a comunicat Perciun. Instituția de învățământ dispune și de spații pentru colectarea separată a deșeurilor.

Potrivit ministrului, „clasele de studiu sunt bine amenajate, dotate cu toate cele necesare”.

„Table interactive. Copiii primesc un laptop atunci când se înscriu aici, pe care îl utilizează pe tot parcursul studiilor. Deci, un lucru pe care ei îl asigură. Am văzut laboratoare foarte bine dotate în special pentru disciplinele STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) și ceea ce este interesant în această școală e că ea nemijlocit se află împreună cu un laborator de cercetare pentru prevenirea și tratamentul cancerului. (…) Această școală are ocazia să desfășoare proiecte împreună cu cercetători reali, care zi de zi fac cercetare pe acest subiect. Clar că oferă elevilor șansa să descopere mult mai în profunzime, mai practic, ceea ce înseamnă știință”, a menționat el.

Perciun a vorbit și despre condițiile din școală inclusiv pentru cadrele didactice.

„Toată lumea are propriul spațiu de lucru. Calculator, printer, toate cele necesare, spații de odihnă pentru profesori. (…) În general, am rămas profund impresionați. Spații mari, bine aerisite, luminoase și toate condițiile necesare pentru ca să se desfășoare într-adevăr un proces educațional bine pus la punct. (…) Ne vom strădui să replicăm maxim posibil ceea ce am văzut aici în instituțiile noastre de învățământ”, a conchis ministrul de la Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: