Vin banii pentru asistenții sociali din Chișinău. Cât timp au la dispoziție pentru a ridica cei 5000 de lei
Full Article 3 minutes read

Vin banii pentru asistenții sociali din Chișinău. Cât timp au la dispoziție pentru a ridica cei 5000 de lei

Guvernul anunță că va oferi, începând de astăzi, 19 martie, compensații, în sumă de 5 mii de lei, pentru asistenții personali din Chișinău. Este vorba despre asistenții personali care au fost demiși sau care au rămas cu doar jumătate de salariu, prin decizia Primăriei Chișinău, calificată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale drept una „abuzivă”.  

„Începând cu ziua de azi, 19 martie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale inițiază procesul de executare a plăților compensatorii în sumă de 5000 lei pentru asistenții personali afectați de deciziile abuzive ale municipalității. În luna martie, toți asistenții personali cărora le-au fost încetate raporturile de muncă sau le-a fost redusă norma de muncă, vor primi un ajutor bănesc din partea Guvernului, cu suportul financiar al partenerilor de dezvoltare”, anunță Ministerul Muncii.

Potrivit sursei citate, toți asistenții personali vizați urmează să primească un mesaj text/SMS pe telefonul mobil, prin care vor fi anunțați despre disponibilitatea acestei plăți.

„Din momentul recepționării textului, asistenții vor avea la dispoziție 2 săptămâni pentru a ridica plata de la orice oficiu poștal. În cazul în care asistenții personali prejudiciați nu vor primi un SMS în următoarele zile, aceștia se pot adresa la numărul de contact de la minister: 067779370”, mai anunță Ministerul.

Ministerul de resort precizează că pregătește pentru luna aprilie, cu susținerea donatorilor, încă o plată compensatorie pentru asistenții personali cărora le-au fost modificate raporturile de muncă prin diminuarea normei de muncă sau eliberare de către Primăria mun. Chișinău.

***

Amintim că ministrul Muncii și Protecției Sociale a anunțat că, începând cu 2024, finanțarea serviciului se va face din contul bugetului de stat. Cu o excepție: municipiul Chișinău și Găgăuzia își vor asuma cheltuielile singure. Atunci ministrul Alexei Buzu a explicat că cele două regiuni au suficienți bani pentru a-și onora plățile din cont propriu. Primăria municipiului Chișinău a criticat decizia autorităților și chiar le-a acționat în judecată. Edilul Ion Ceban spune că municipalitatea nu are bani și a acuzat autoritățile centrale că pasează numeroase sarcini pe umerii primăriilor, fără a oferi, însă, și resurse financiare pentru asta. Deciziile autorităților centrale și municipale au provocat o serie de proteste în capitală.

Recent, ministrul Alexei Buzu a anunțat că negociază cu partenerii externi pentru a le putea oferi, în luna aprilie, un suport financiar unic asistenților personali din Chișinău care au fost concediați.

Pe 15 martie, premierul Dorin Recean a anunțat că Guvernul a inițiat modificarea cadrului legal cu privire la repartizarea veniturilor către bugetele locale și alocarea transferurilor cu destinație specială, pentru a obliga Primăria Chișinău să aloce banii nemijlocit pentru asistenții personali. Recean susține că prin modificarea respectivă, Guvernul va achita salariile asistenților sociali în locul primăriei și va reține ulterior fondurile alocate de la bugetul primăriei.

De cealaltă parte, edilul capitalei l-a acuzat pe premier de „ipocrizie”. Potrivit lui Ion Ceban, Guvernul nu își propune astfel să rezolve problema asistenților, dar să o pună, din nou, pe umerii primăriei. Primarul capitalei anunță ca va ataca decizia în instanță, dacă va fi adoptată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: