Viol în grup la Strășeni: victima – o mamă care educă singură doi copii. 3 persoane reținute și ulterior… văzute la libertate
Full Article 7 minutes read

Viol în grup la Strășeni: victima – o mamă care educă singură doi copii. 3 persoane reținute și ulterior… văzute la libertate

O mamă tânără, care crește și educă singură doi copii, a fost supusă unui viol în grup. Deși trei persoane au fost reținute, oamenii i-au văzut la scurt timp pe cei trei prin sat. Cazul a avut loc în satul Rădeni din raionul Strășeni, scrie Ziarul de Gardă. O rudă a victimei a povestit că femeia a fost luată cu forța din ogradă. „Și-au bătut joc de ea până la leșin”, a menționat ruda. Femeia a fost găsită, ulterior, de feciorul ei – un copil opt ani. A doua zi, la ea ar fi venit nevasta unuia dintre făptași „să se înțeleagă”. A fost și unul din cei trei bărbați, i-ar fi propus „bani, un porc, să vândă mașina, orice…”. 

„Doi frați și un cumnat și-au bătut joc de o femeie de 30 de ani, mamă a doi copii. A doua zi după viol, pe 7 septembrie, cei trei au fost reținuți, dar azi i-am văzut prin sat. Oamenii sunt înspăimântați, mai ales cei care sunt părinți de fete”, a comunicat o locuitoare a satului Rădeni pentru sursa citată. Ea a adăugat că starea victimei este complicată.

„Au violat-o, au dus-o pe malul iazului, ea leșina, iar ei o băgau în apă să-și revină și continuau. Starea ei nu este deloc bună. Suntem șocați că nu i s-a acordat ajutorul medical cuvenit. Satul e speriat. Avem copii, avem fiice, iar ei umblă prin sat fără grijă. Se vorbește că au dat bani ca să fie eliberați”, a spus o altă săteancă după ce a vorbit cu victima.

O rudă a victimei a povestit că femeia a fost luată cu forța din ogradă.

„Ea refuza, motivând că venise copilul de la școală. Au luat o jerghie și au mânat-o ca pe o vită până în curtea lor. I-au turnat ceva de băut, poate niște substanțe de adormit. În casă, și-au bătut joc de ea până la leșin. Când au văzut că e inconștientă, au luat-o în brațe și au dus-o în mașină. Vecinii au văzut, dar nu vor să depună mărturii. Au dus-o pe malul iazului, și-au bătut joc de ea, au dezbrăcat-o și au lăsat-o acolo goală. Când și-a revenit, a văzut că e goală pe malul iazului. Cei trei au revenit, iarăși și-au bătut joc de ea. Unul bătea din palme, altul amenința că dacă nu face ce vor ei, o vor arunca în apă. Până la urmă, au încărcat-o în mașină și au dus-o pe o uliță, la vreo trei case de gospodăria ei, au aruncat-o acolo ca să nu-i vadă nimeni… Am întrebat-o dacă a avut vreodată ceva cu ei”, a povestit ruda victimei.

Ea a adăugat că femeia a fost găsită de feciorul ei, „un copil de vreo opt ani, care o căuta prin sat”.

„Era toată udă – hainele, părul… A doua zi, de dimineață, la ea a venit nevasta unuia dintre făptași „să se înțeleagă”. A fost și unul din cei trei, i-a propus bani, un porc, să vândă mașina, orice… Ea le-a spus că nu vrea nimic de la ei, doar sănătatea pe care i-au distrus-o. E vânătă, are dureri mari de cap, nu poate mânca”, a comunicat ruda victimei.

Primarul localității, Petru Răbdău, a declarat că nu înțelege de ce acești bărbați „care nu făceau probleme, nu erau în conflict cu legea, au ajuns să comită așa ceva”.

„Încercăm să ne implicăm cât mai puțin în viața privată a cetățenilor. Cu referire la acest caz, persoanele care au revenit acasă  după ce au fost reținute, sunt în arest, de fapt, considerându-se, probabil, că nu ar prezenta pericol prea mare pentru comunitate. Primăria s-a implicat ca victima să fie în siguranță. Astfel procedăm mereu cu victimele violenței. Situația e gravă, pentru că în sate rămân doar persoane vulnerabile, fără locuri de muncă, persoane care consumă alcool, iar sub influența alcoolului te poți aștepta la orice de la ei. Nu mi-i clar de ce aceste persoane, care nu făceau probleme, nu erau în conflict cu legea, au ajuns să comită așa ceva. Nu avem răspuns la aceste întrebări. Sper ca organele de drept să-și facă treaba și să nu avem speculații de genul că au dat bani și s-au întors acasă”, a comunicat primarul.

Asistenta socială Tamara Chirică a spus că victima „e în siguranță, la un centru de plasament pentru victimele violenței”.

„I-am recomandat să accepte, ca să fie consultată de specialiști. Când a înțeles că e în siguranță, parcă se luminase la față. Copiii sunt cu ea și asta e important. E o familie vulnerabilă, locuiește cu tata pensionar și fratele cu grad de dizabilitate accentuată. De obicei, beneficiază de toate tipurile de ajutor”, a comunicat asistenta socială.

Publicația a discutat și cu victima.

„Mă doare capul, dar sunt împreună cu copiii și încerc să fiu mai liniștită. Băiatul va merge la școală, fata – la grădiniță. Cu cei trei nu am avut niciodată probleme. Unul a venit acasă, mă chema să-mi spună ceva, m-a mânat din urmă cu un băț. Mi-au turnat ceva să beau. Am refuzat. Mi-au turnat altceva. M-am deconectat. Unul m-a târât în casă și m-a dezbrăcat, după asta nu prea țin minte. M-am trezit, ei m-au trezit, pe malul iazului. Eram goală. Au insistat să fac sex pervers, altfel mă îneacă. Mă amenințau să nu uit că am doi copii acasă. Udă cum eram, m-au dus pe o uliță, lângă grădiniță. Cred că m-au băgat în iaz ca să mă trezească… Cineva a anunțat poliția. A doua zi m-au dus la expertiză, nu țin minte unde. Rezultatele expertizei încă nu sunt”, a comunicat femeia.

Ce (nu) spune poliția. Informații de la procurorul pe caz

Șeful secției urmărire penală a Inspectoratului de Poliție Strășeni, Sergiu Vornicu, a refuzat să comunice sursei citate inclusiv dacă bărbații reținuți sunt sau nu în stare de libertate.

„Nu vă pot oferi multă informație, e secretul anchetei. Nu vă pot spune ce statut au cei reținuți, ce se întâmplă cu victima, ce prejudicii i-au adus și dacă cei reținuți sunt sau nu în stare de libertate. De fapt, cine v-a dat numărul meu de telefon?”, a menționat Vornicu.

Procurorul pe caz, Larisa David, a spus că „ancheta continuă” și „dacă faptele vor fi demonstrate, avem de-a face cu o crimă deosebit de gravă, comisă în grup”.

„Procuratura Strășeni a contestat eliberarea din arest a suspecților – unul se află deocamdată în arest la domiciliu, altul are interdicția de a părăsi Republica Moldova. Curtea de Apel urmează să se pronunțe”, a precizat Larisa David.

Pedeapsa pentru viol 

Violeta Gașițoi, avocată în mai multe dosare de violență împotriva femeilor, a spus că „în Republica Moldova aceste infracțiuni nu s-au înmulțit, ele mereu au fost foarte multe, doar că victimele nu vorbeau, rudele preferau să nu afle „vecinii”, autorităților nu le păsa, acestea nefiind interesate să afișeze o rată sporită a infracționalității”.

Avocata a adăugat că „în Republica Moldova, violul, adică actul sexual neconsimțit, se pedepsește cu de la 3 la 7 ani privațiune de libertate”. „Violul asupra minorilor – de la 7 la 12 ani, iar violul asupra persoanelor care se află în grija sau sub protecția altei persoane – de la 10 la 20 de ani. La discreția judecătorului, violul poate fi sancționat cu 3 ani, dar și cu 7 ani privațiune de libertate. (…) Acum 5 ani, 3 indivizi au violat o tânără. Acum ei își ispășesc pedeapsa în libertate, în timp ce victima a fugit peste hotare – să nu fie omorâtă pentru că a denunțat violul”, a comunicat avocata.


Important! În cazul în care detaliile expuse în material vă neliniștesc, aveți nevoie de ajutor și susținere - adresați-vă specialiștilor de la „Linia Verde Prevenire Suicid”. Chat-ul anonim pe www.pentruviata.md este diponibil LIVE între orele 20.00-22.00 în zilele de luni și joi. În restul zilelor, puteți expedia un mesaj la adresa de e-mail [email protected]. Mai multe detalii la nr de tel 060806623


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: