IGP

Viorel Cernăuțeanu a dispus o anchetă de serviciu după ce Poliția a întocmit un nou proces-verbal împotriva lui Val Butnaru

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat în cadrul emisiunii Media Azi  că a dispus o anchetă de serviciu în privința celui de-al doilea proces-verbal întocmit în baza plângerilor depuse de un fost polițist și un actual ofițer pe numele administratorului Jurnal TV, Val Butnaru. Cele două persoane, protagoniste ale unor investigații difuzate de postul de televiziune, au invocat că au fost calomniate.

Procesul-verbal a fost întocmit pe 26 iulie, ziua în care Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a amendat pe Val Butnaru cu 4.500 de lei și l-a privat de dreptul de a ocupa funcții de răspundere în instituții audiovizuale timp de jumătate de an. Instanța de judecată a luat decizia după ce a analizat un alt proces-verbal, întocmit de Inspectoratul de Poliție Buiucani la sfârșitul anului 2021. Acesta a fost inițiat în baza unei plângeri depuse de Vitalie Grabovschi, ex-polițist, vizat în aceleași anchete ale Jurnal TV, potrivit media-azi.

„Am dispus o anchetă de serviciu, să nu creadă cineva că eu îi protejez pe angajații Poliției (…). Eu nu vreau, nu am avut intenția și nici dreptul să intervin în acel proces de documentare, de altfel va fi considerat ca imixtiune din partea mea, dar primul lucru care mi s-a aruncat în ochi este exact termenul de prescripție care a fost încălcat din toate punctele de vedere”, a mai spus șeful IGP.

Și în cazul celui de-al doilea proces contravențional, inițiat la 26 iulie, polițistul a recomandat instanței de judecată să-l priveze pe Val Butnaru de dreptul de a administra instituția media pe un termen de un an din cauza că ar fi permis difuzarea „informațiilor false și defăimătoare” despre ofițerul Ion Țărnă și fostul polițist Alexei Vîzdan.

După întocmirea acestui proces-verbal, organizațiile neguvernamentale de media au condamnat practicile de utilizare a contravenției de calomnie drept mijloc de intimidare a presei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: