Vladimir Filat: Acest parlament a fost ales în baza unui sistem întemeiat pe corupție
Full Article 3 minutes read

Vladimir Filat: Acest parlament a fost ales în baza unui sistem întemeiat pe corupție

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova Vladimir Filat este convins că în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Mai mult, acesta a a anunțat că va participa la scrutin, la fel ca și formațiunea pe care o conduce. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la TV N4, notează IPN.

Actualul parlament al Republicii Moldova nu este reprezentativ, a fost ales în baza unui sistem bazat pe corupție și nu are capacitatea de a genera un nou guvern, susține Vladimir Filat.

„Eu am certitudinea că aceste alegeri parlamentare anticipate vor avea loc pornind de la situația care o avem în Parlament. Acest parlament a fost ales în baza unui sistem care, la rândul său, a fost bazat pe resurse administrative, pe corupție. Alegeri parlamentare anticipate vor avea loc pornind de la situația care o avem în parlament”, a declarat Filat.

În opinia liderului PLDM, deputații care au fost aleși în februarie 2019, sunt în incapacitate de a genera un alt guvern care ar putea scoate țara din crizele în care se află.

„Consider că ceea ce s-a întâmplat în parlamentul Republicii Moldova descalifică din toate punctele de vedere, inclusiv sub aspect moral, acest for, care trebuie să fie suprem și reprezentativ în Republica Moldova. Eu nu cred că acest parlament are capacitatea să asigure acoperirea politică necesară pentru ca guvernul, la rândul său, să facă față multiplelor crize cu care se confruntă Republica Moldova”, a adăugat fostul premier.

Fostul prim-ministru afirmă că, în prezent, Republica Moldova trece printr-o criză fără precedent, una multidimensională și care poate fi gestionată eficient doar în cazul unui cabinet de miniștri care ar avea o susținere politică deplină.

În cazul unor alegeri parlamentare anticipate, Vladimir Filat susține că atât PLDM, cât și el personal, vor participa la viitorul scrutin.

Amintim că Filat a fost reținut la 15 octombrie 2015 pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară, iar pe 27 iunie 2016 a fost condamnat de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la nouă ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă.

Ulterior, Vladimir Filat s-a plâns la CEDO de încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, dar şi de încălcarea dreptului la viaţă privată, iar în august, curent, pedeapsa lui Filat a fost redusă cu aproape doi ani.

În decembrie 2019 acesta a fost eliberat din închisoare. În august 2020, Vladimir Filat a preluat, din nou, conducerea PLDM.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: