Volodimir Zelenski și poporul ucrainean – nominalizat la Premiul Saharov
Full Article 2 minutes read

Volodimir Zelenski și poporul ucrainean – nominalizat la Premiul Saharov

Parlamentul European a anunțat nominalizații la Premiul Andrei Saharov pentru libertatea de gândire, principalul premiu pentru drepturile omului al Uniunii Europene, scrie Meduza.

Lista nominalizaților din 2022 include cetățeni ai Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, Comisia pentru Adevăr din Columbia, activista braziliană Sonia Guajajara și jurnalista Al Jazeera Shirin Abu Akle, care a murit în mai 2022.

Candidatura lui Zelenski este susținută de Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, în timp ce ucrainenii au fost nominalizați de Renewing Europe și de Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților. Partidul Popular European a propus să acorde premiul Saharov „oamenilor curajoși ai Ucrainei”, reprezentați de Volodimir Zelenski.

Pe 19 octombrie, Parlamentul European va alege câștigătorul. Ceremonia de premiere va avea loc pe 14 decembrie la sesiunea de la Strasbourg.

De-a lungul anilor, câștigătorii premiului au fost președintele sud-african Nelson Mandela, secretarul general al ONU Kofi Annan, activistul pentru drepturile omului Lyudmila Alekseeva și directorul ucrainean Oleg Sentsov. În 2020, Premiul Saharov a fost acordat opoziției din Belarus, iar în  2021  politicianului rus Alexei Navalnîi.

În octombrie 2022, activiștii pentru drepturile omului din Rusia, Ucraina și Belarus au primit Premiul Nobel pentru Pace.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: