Volodimir Zelenski și poporul ucrainean – nominalizat la Premiul Saharov
Full Article 2 minutes read

Volodimir Zelenski și poporul ucrainean – nominalizat la Premiul Saharov

Parlamentul European a anunțat nominalizații la Premiul Andrei Saharov pentru libertatea de gândire, principalul premiu pentru drepturile omului al Uniunii Europene, scrie Meduza.

Lista nominalizaților din 2022 include cetățeni ai Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, Comisia pentru Adevăr din Columbia, activista braziliană Sonia Guajajara și jurnalista Al Jazeera Shirin Abu Akle, care a murit în mai 2022.

Candidatura lui Zelenski este susținută de Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, în timp ce ucrainenii au fost nominalizați de Renewing Europe și de Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților. Partidul Popular European a propus să acorde premiul Saharov „oamenilor curajoși ai Ucrainei”, reprezentați de Volodimir Zelenski.

Pe 19 octombrie, Parlamentul European va alege câștigătorul. Ceremonia de premiere va avea loc pe 14 decembrie la sesiunea de la Strasbourg.

De-a lungul anilor, câștigătorii premiului au fost președintele sud-african Nelson Mandela, secretarul general al ONU Kofi Annan, activistul pentru drepturile omului Lyudmila Alekseeva și directorul ucrainean Oleg Sentsov. În 2020, Premiul Saharov a fost acordat opoziției din Belarus, iar în  2021  politicianului rus Alexei Navalnîi.

În octombrie 2022, activiștii pentru drepturile omului din Rusia, Ucraina și Belarus au primit Premiul Nobel pentru Pace.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: