„Vom avea o imagine clară cât de pregătiți suntem”. Gherasimov explică momentul istoric care va avea loc la Luxemburg
Full Article 4 minutes read

„Vom avea o imagine clară cât de pregătiți suntem”. Gherasimov explică momentul istoric care va avea loc la Luxemburg

Pe 25 iunie, la Luxembourg, va avea loc prima Conferință Interguvernamentală Uniunea Europeană-Republica Moldova. Viceprim-ministra pentru integrare europeană Cristina Gherasimov, desemnată negociator-șef din partea Republicii Moldova, a spus că prima conferință reprezintă momentul solemn de începere a negocierilor de aderare. Șeful Biroului pentru Integrare Europeană a declarat că la prima conferință se adoptă cadrul de negociere, care stabilește principiile pentru negocierile de aderare dar și ce se întâmplă când țara nu progresează sau face regrese. Secretarul de stat al Guvernului pentru Integrare Europeană a declarat că imediat după conferință ne va fi prezentat un calendar pentru următoarea etapă de screening și anume screening-ul bilateral – „piatra de căpătâi pentru negocierile propriu-zise”. 

Potrivit Cristinei Gherasimov, conferința interguvernamentală este o reuniune la care se iau decizii în procesul de negocieri între statele membre ale Uniunii Europene și țara candidată.

„La prima conferință, statul candidat acceptă cadrul de negociere propus de comun acord de către statele membre, iar următoarele conferințe vor fi despre deschiderea sau închiderea capitolelor de negocieri. Altfel spus, prima Conferință Interguvernamentală reprezintă momentul solemn de începere a negocierilor de aderare. (…) La reuniunea din 25 iunie vor fi reprezentate toate cele 27 de state membre ale UE la nivel de miniștri pentru Afaceri Externe sau Afaceri Europene și noi în calitate de țară candidată. Delegația Republicii Moldova va fi condusă de prim-ministrul Dorin Recean. Iar întrunirea va fi prezidată de ministra Afacerilor Externe a Belgiei, țara care deține președinția Consiliului Uniunii Europene până la sfârșitul lunii iunie”, a menționat Gherasimov.

Șeful Biroului pentru Integrare Europeană Ghenadie Marian a spus că la prima conferință se adoptă cadrul de negociere.

„Acesta stabilește liniile directoare și principiile pentru negocierile de aderare cu țara noastră, procedurile de luare a deciziilor în Consiliul UE, modalitățile de evaluare a implementării reformelor, dar și ce se întâmplă când țara nu progresează sau, mai mult, face regrese”, a precizat Marian.

Secretarul de stat al Guvernului pentru Integrare Europeană Rodia Crudu a declarat că „imediat după conferință ne va fi prezentat un calendar pentru următoarea etapă de screening și anume screening-ul bilateral – piatra de căpătâi pentru negocierile propriu-zise”.

„Astfel, la sfârșitul acestui exercițiu vom avea o imagine clară cât de pregătiți suntem să implementăm legislația europeană la noi acasă”, a spus Crudu.

Menționăm, jurnalista NewsMaker Daria Slobodcicova se află astăzi la Luxemburg și ne va ține la curent cu tot ce se întâmplă acolo în ceea ce privește Republica Moldova.

Conferința interguvernamentală Republica Moldova – Uniunea Europeană va avea loc în seara zilei de 25 iunie. Aceasta va fi urmată de o conferință de presă, susținută cu reprezentanții Președinției în exercițiu a Consiliului European și a Comisiei Europene. Din delegația Republicii Moldova fac parte: viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, negociatoare-șef; viceprim-ministrul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe; viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării; viceprim-ministrul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare; ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru; ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun; ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, precum și secretarul general al Guvernului, Artur Mija.

***
Republica Moldova și Ucraina sunt țări-candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană din iunie 2022. În decembrie 2023, Consiliul European, format din liderii statelor-membre UE, a decis începerea negocierilor de aderare cu cele două țări. Pe 14 iunie curent, vicepremierul pentru integrare europeană Cristina Gherasimov a anunțat că Republica Moldova și Ucraina vor începe oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană pe 25 iunie. Atunci vor avea loc primele conferințe interguvernamentale cu cele două țări, care marchează deschiderea negocierilor de aderare. Detalii AICI. Pe 21 iunie curent, președinta Maia Sandu a semnat un decret prin care sunt inițiate negocierile de aderare la Uniunea Europeană și este desemnată Cristina Gherasimov, viceprim-ministră pentru Integrare Europeană, în calitate de negociator-șef din partea Republicii Moldova. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: