Vom avea sau nu alegeri la Bălți? Precizările părților implicate în procesul electoral
Full Article 3 minutes read

Vom avea sau nu alegeri la Bălți? Precizările părților implicate în procesul electoral

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale  (CEC) Vadim Postică a declarat în cadrul emisiunii „Reporter Special” de la Canal 2, că turul doi al alegerilor locale noi de la Bălți va avea loc. Asta chiar dacă nu este o decizie irevocabilă a Curții Supreme de Justiție (CSJ). Altfel spus, dacă până pe 5 decembrie, până la deschiderea secțiilor de votare, nu va exista o decizie definitivă, atunci în buletinele vot rămân înscriși cei doi candidați – Marina Tauber și Nicolai Grigorișin. 

Totodată, Pavel Postică, a mai spus că rezultatele alegerilor ar putea fi anulate și organizate alegeri locale noi, dacă după desfășurarea scrutinului electoral, CSJ, emite o hotărâre definitivă privind excluderea candidatului Partidului „ȘOR” din alegeri.

„Dacă noi o să avem până la deschiderea secțiilor de votare o hotărâre irevocabilă a Curții Supreme de Justiție, reieșind din aceste considerente, va avea loc sau nu scrutinul. În mod normal toate litigiile electorale, care sunt înregistrate până în ziua alegerilor, trebuie să fie soluționate până în aceiași zi. Buletinele trebuie tipărite cu trei zile înainte de ziua alegerilor”, a mai precizat Postică.

Vadim Banaru, reprezentantul Marinei Tauber la CEC spune procesul privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală se prelungește până săptămâna viitoare. Iar, bălțenii care vor merge pe 5 decembrie să voteze, vor avea de ales între doi candidați, Marina Tauber și Nicolae Grigorișin.

„Marina Tauber rămâne în continuare în cursă. Următoarea instanță care urmează să pronunțe o decizie este Curtea de Apel Bălți. Buletinele de vot au fost deja tipărite. În acestea au fost incluși doi concurenți electorali, inclusiv Marina Tauber”, a declarat Vadim Banaru, reprezentantul Marinei Tauber la CEC, după pronunțarea hotărârii Judecătoriei Bălți.

Solicitată de NM, șefa Serviciului de presă a CEC, Rodica Sîrbu a spus că până nu există o hotărâre irevocabilă, alegerile vor avea loc și a remarcat că buletinele de vot sunt deja în secțiile de votare. De asemenea, Rodica Sârbu a spus că la ora 14:00 va avea loc Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Bălți nr.2, pentru a examina hotărârea emisă de instanța de judecată.

Candidata Partidului „ȘOR” Marina Tauber la funcția de primar al municipiul Bălți a fost exclusă din cursa electorală. Asta după ce pe 1 decembrie, CEC a solicitat Judecătoriei Bălți anularea înregistrării concurentului, după ce s-a constatat că Marina Tauber ar fi cheltuit în mai mulți bani decât a declarat. Hotărârea a fost aprobată cu șase voturi, iar doi membri CEC s-au abținut.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: