„Vom intensifica cooperarea bilaterală în domeniul apărării”. Mesaj de felicitare din România, pentru noul ministru al Apărării
Full Article 3 minutes read

„Vom intensifica cooperarea bilaterală în domeniul apărării”. Mesaj de felicitare din România, pentru noul ministru al Apărării

Ministrul Apărării Naționale al României, Nicolae-Ionel Ciucă, a transmis, prin intermediul paginii oficiale de Facebook, un mesaj de felicitare cu prilejul învestirii ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi. Acesta a menționat că România va continua să sprijine procesele de modernizare ale capacităților de apărare ale Armatei Naționale a Republicii Moldova și că va fi intensificată cooperarea bilaterală în domeniul apărării.

„Îl felicit pe domnul Anatolie Nosatîi pentru învestirea în funcția de ministru al apărării al Republicii Moldova. Domnia sa are o frumoasă carieră militară, la comanda unor importante unități ale Armatei Naționale, dar și în structuri militare multinaționale. Am convingerea că experiența bogată pe care a acumulat-o va fi benefică în procesul de transformare a Armatei Republicii Moldova într-o instituție modernă, capabilă să răspundă amenințărilor din mediul de securitate actual”, a menționat Ciucă.

Ministrul român al Apărării a mai scris că Armata Națională este una din instituțiile reper ale Republicii Moldova, care se apropie tot mai mult de modelele armatelor occidentale.

„Militarii săi sunt buni profesioniști, care se perfecționează permanent prin programe intense de instruire și pregătire de specialitate efectuate în instituții militare din țări membre ale NATO, precum și prin participarea la exerciții complexe ale Alianței și la misiuni în teatrele de operații. Vom continua să sprijinim procesele de modernizare ale capacităților de apărare ale Armatei Naționale a Republicii Moldova și am convingerea că, împreună cu ministrul Anatolie Nosatîi, vom intensifica cooperarea bilaterală în domeniul apărării”, se mai arată în mesaj.

Amintim că, pe 6 august, majoritatea parlamentară a susținut învestirea noului Guvern, condus de premierul Natalia Gavrilița. Funcția de ministru al Apărării a fost preluată de către Anatolii Nosatîi.

La scurt timp după depunerea jurământului, preşedintele Republicii Moldova, comandant suprem al Forţelor Armate, Maia Sandu, l-a prezentat corpului de comandă al Armatei Naţionale pe noul ministru al Apărării, Anatolie Nosatîi. La eveniment a fost prezentă şi prim-ministra Natalia Gavriliţa.

Anatolie Nosatîi este militar decorat, cu experiență de peste 30 de ani în Armata Națională și structuri militare internaționale. Până în 2020, a fost șeful Direcției operații al Marelui Stat Major al Armatei Naționale. În perioada 2014–2018, a fost ofițer militar în cadrul Departamentului pentru operațiuni de menținere a păcii al ONU din New York. A fost șef al Statului Major în Comandamentul Forțelor de Reacție Rapidă și Comandamentul Forțelor Terestre, comandant de batalion în cadrul Institutului Militar și comandant al Batalionului 22 de menținere a păcii.

Anatolie Nosatîi a absolvit Institutul Militar de Arme Întrunite din Odesa și are un masterat în strategii de securitate națională de la Universitatea Națională de Apărare din SUA. Este decorat cu Ordinul „Credință Patriei” și „Meritul Militar”,  Medalia Internațională a Organizației Națiunilor Unite pentru participarea la misiunile ONU, și Medalia „Steaua de Bronz” pentru participarea în două misiuni umanitare post-conflict din Irak.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: