Zaharova a comentat scandalul de la Teatrul Cehov din Chișinău: „Se impune o agendă anti-rusă”
Full Article 2 minutes read

Zaharova a comentat scandalul de la Teatrul Cehov din Chișinău: „Se impune o agendă anti-rusă”

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a comentat scandalul din jurul Teatrului Cehov din Chișinău. Diplomata rusă a acuzat guvernarea moldovenească că ar implementa „o agendă anti-rusă”. Aceasta nu a precizat care sunt forțele din exterior la care se referă.

„Nu aș vrea să comentez partea juridică a aspectului, sunt treburi interne ale Republicii Moldova, însă există și un context politic în cadrul căruia au fost adoptate deciziile menționate. Am remarcat în repetate rânduri faptul că, în prezent, autorităților moldovenești li se încearcă impunerea agendei anti-ruse și presarea culturii ruse, limbii ruse, legăturilor culturale și umanitare cu țara noastră”, a declarat Zaharova într-o conferință din 29 septembrie.

Maria Zaharova susține că guvernarea de la Chișinău ar fi deranjată de repertoriul instituției culturale.

„Este vorba despre sabotarea culturii ruse, care a legat popoarele țărilor noastre, anumiți oameni și familii. Sunt rupte destine. În acest context pot fi înțeleși cei care consideră că deciziile cu privire la teatru și director sunt direcționate, de fapt, spre schimbarea conducerii și reformarea teatrului în limba rusă, al cărui repertoriu nu se încadrează în această agendă de integrare europeană a Chișinăului”, a spus reprezentanta MAE-ului rus.

Diplomata rusă a mai spus că știe că mulți locuitori ai Chișinăului se tem că teatrul ar putea fi demolat.

Amintim că ministrul Culturii Sergiu Prodan a anunțat că toți directorii instituțiilor teatral-concertistice din Moldova vor fi numiți în funcții pe bază de concurs. Directorul teatrului Cehov Constantin Haret s-a împotrivit desfacerii anticipate a contractului său de muncă, iar colectivul instituției a protestat. Ministrul Culturii l-a acuzat de manipularea opiniei publice și a colegilor săi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: