Zaharova, după ce Chișinăul a declarat că structura de căutare a CSI nu avea date despre atacatorul de la Aeroport: „Minciună!”
Full Article 2 minutes read

Zaharova, după ce Chișinăul a declarat că structura de căutare a CSI nu avea date despre atacatorul de la Aeroport: „Minciună!”

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a venit cu o reacție, după ce Ministrul de Interne (MAI) de la Chișinău a informat, pe 6 iulie, că Biroul de Coordonare a Luptei împotriva Crimei Organizate și a altor tipuri de infracțiuni periculoase din cadrul Comunității Statelor Independente (CSI) nu deținea informații despre Rustam Așurov, cetățeanul Tadjikistanului care a ucis doi oameni la Aeroportul Chișinău. Zaharova a calificat anunțul MAI drept o „minciună” și a îndemnat Chișinăul „să se concentreze pe protejarea intereselor cetățenilor, inclusiv prin mecanismele multilaterale existente în CSI”.

„Spre deosebire de Moldova, cooperăm în modul deschis cu Biroul pentru Coordonarea Combaterii Criminalității Organizate ale CSI în problemele de competența Biroului. În acest sens, pot afirma cu 100% certitudine că nici înaintea incidentului de pe Aeroportul din Chișinău, nici în timpul acestuia, nici după acesta, autoritățile competente din Republica Moldova nu au făcut nicio solicitare către baza de date a Biroului cu privire la acest infractor anume. Prin urmare, nu este clar cum pot spune dacă se află sau nu în baza de date a Biroului. Astfel, comentariul Ministerului Afacerilor Interne al Moldovei pe această temă este o adevărată minciună”, a declarat Zaharova.

UPDATE (17:50) Contactat de NM, reprezentantul MAEIE Igor Zaharov a precizat că a coordonat răspunsul cu Ministerul de Interne: „MAI reiterează că, la momentul intrării în Aeroportul Internațional Chișinău, atacatorul nu figura în NICIUN sistem internațional de căutare. Decizia de a fi verificat suplimentar a fost luată în baza filtrelor suplimentare de securitate instituite în ultimul an”.

Amintim că Ministerul Afacerilor Interne a anunțat pe 6 iulie că Biroul de Coordonare a Luptei împotriva Crimei Organizate din cadrul CSI nu deținea informații despre Rustam Așurov. Precizarea a venit după ce Zaharova a declarat că dacă autoritățile centrale ar fi continuat să colaboreze cu structura respectivă a CSI, atacul probabil ar fi fost prevenit.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: