bundesregierung.de

Zelenski a discutat cu Scholz despre convocarea de urgență a G7, după atacurile asupra Ucrainei

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a anunțat că a discutat cu cancelarul german Olaf Scholz despre necesitatea convocării, de urgență,  a ședinței liderilor G7 pentru a discuta situația din Ucraina după bombardamentul lansat de Rusia în mai multe regiuni. 

Germania deține momentan președinția în cadrul G7, grup din care fac partea SUA și alte țări occidentale. Zelenski a anunțat că va trebui să intervină în cadrul reuniunii care, cel mai probabil, va avea loc în format online. Data și ora ședinței nu a fost indicată.

Marea Britanie, SUA și UE au condamnat atacurile rusești, care au fost lansate asupra obiectivelor de infrastructură din Ucraina și au provocat decesul civililor. Șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat că UE examinează posibilitatea adoptării unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. A venit cu o reacție și șeful diplomației UE Josep Borrell, care a promis Ucrainei ajutor militar suplimentar.

De menționat că în dimineața zilei de 10 octombrie, regiunile Ucrainei au fost atacate cu mai multe rachete. Rusia a lansat 75 de rachete în orașele ucrainene, au comunicat Forțele Armate ale Ucrainei. Din numărul total de rachete, 41 au fost doborâte.La Kiev a fost distrusă infrastructura, a spus primarul Kliciko. 10 persoane au murit, iar circa 60 – rănite. Și în regiunile Jitomir și Hmelnîțkîi a fost afectată infrastructura, potrivit autorităților locale. În regiunea Lvov au fost lovite instalațiile energetice. Autoritățile au anunțat că din cauza bombardamentelor au fost închise școlile.Și Harkov a fost atacat. În unele zone, oamenii au rămas atât fără electricitate, cât și fără apă. Orașul Nikolaev la fel a fost suspus unor atacuri cu rachete. Autoritățile din regiune declară că 10 rachete au fost lansate asupra orașului. Deocamdată nu au fost raportate victime. Explozii s-au auzit și la Odesa.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: